Aga mitte see pole just see, millest rääkida tahan. Hoopis sellest, kuidas ka tegelikult meie mail oleks hea ja mida selleks teha saaks. Haldusreformi jutud on taas ministri huulil ja riigiametniku südames. Eks ta ole! Sealhulgas peame ka meie siin sellest puudutatud saama ja mõtlema, kuidas vajalikku paremini läbi viia.

Avalikust mulinast loeb välja vaid seda, et reformi on vaja, kuna ,,väiksed vallad ei tule toime" ja raha valitsemiskuludelt justnagu hoitakse pärast liitmistehteid tohutult kokku. Kui teada aga arve ja pisut arvutada, siis ei näe sellest küll metsikut imesiirupit kokkuhoiuks. Sest iga tsentraliseerimine sööb kokkuhoitu varem-hiljem ja nõuab pigem varasemast enam.

Haldusreform on tegelikult vägagi vajalik! Aga mitte nendel põhjustel, mida valitsejate poolt välja öeldakse. Reform on vajalik, sest inimeste liikumine, elu ja töö on oluliselt erinevam, kui 20 aastat tagasi. Inimene liigub rohkem ja töötab palju ka mujal, tihti hoopis välismaal. Palju funktsioone käib läbi interneti. Meie maksusüsteem, maksutulude jagamine ja haldamise põhimõtted on aga samad, mis olid riiki taasluues 20 aastat tagasi.

Just nagu merel - tuul on ammu pööranud, aga tüürimees tahab ikka külgtuules sama kiiresti edasi saada, nagu oli pärituulega. Seejuures sõimates paati ja purjeid, pööramata tähelepanu vajadusele muutunud oludes kurssi muuta. Reform on vajalik, sest kogukondade demograafiline olukord on erinevalt halb ja toimub suur väljaränne nii siseriiklikus mastaabis kui ka riigist välja. Haldusreformi vajadus on aga üks väiksem osa suurest riigireformi vajadusest. Vaadakem kasvõi seda, et see mass kontrolli ja kontrollikontrolli ja kontrolli järelkontrolli ametnikke, kes on meile tekkinud euroraha abil ja selle nõudel!

See mass ei ole võimeline ilma isamaalist ettevõtlust tühjaks imemata jätkama, kui eurorahade voog väheneb ja arveid tuleb hakata täies mahus ise maksma. Riigimudeli piltlik ,,kütusekulu" on nagu 1970ndate USA autodel tänapäevaste naftahindade juures.

Meie siin Otepää ümber oleme ju tegelikkuses üks suhteliselt ühetaoline ja lähedane kogukond ja eks see haldusühtesse heitmine varem-hiljem ka tuleb ühel või teisel kujul. See peab olema aga tehtud nii, et ükski küla ei tunneks end petetuna ja ükski piirkond ei käituks ülbelt üleolevana. Asi algab kokkulepetest ühinemisel ja nende täitmise tagatistest. Keegi ei tohiks end tunda ,,kotti pähe" saanuna.

Meie eesmärk oleks saada ühtlustatud ja tõhusam ühistransport, paindlik ja kodune koolivõrgustik ning ikka ja eelkõige ka paremad olud ettevõtjale, kes on ju see tegelik arvete maksja.

Meie pensionär peab saama parema liikumisvõimaluse ja läbikäimise omavahel, lapsed paremad sportimisvõimalused, huviringid ja suhtlemisringi, kui on pakkuda praegu. Ega reformi pole mõtet teha reformi pärast!

Haldusreform meie kandis peab lähtuma kohalike inimeste huvidest, mitte teenima punkte poliitikutele ja ametnikele. Kui reformi saab nii teha, siis teeme selle ära varsti ning elu siin saab olema tõesti parem!

Kena kevadesse astumist!