Pean rõõmuga ütlema, et tublisid inimesi meil on ja 2012. aastal valmisid paljud vajalikud objektid. Kuigatsis lõpetati külamaja remondi kolmas etapp, mis hõlmas peamiselt hoone väliskülje korrastamist ning remonti. Teadaolevalt on tegemist muinsuskaitsealuse objektiga ja sellest tulenevalt tuli kasutada varasemal ajal kasutusel olnud ehitusmaterjale ning töövõtteid. Ka hoone värvitoonid määrati muinsuskaitse ekspertide abiga. Loomulikult muutis kõik see tööd keerulisemaks ja kallimaks. Tunnistagem, et tulemus rõõmustab silma ning inimesed, kes ei ole ammu Kuigatsis käinud, saavad näha ühte kena maja, mille remonttööd teostas Raidmar Ehitus OÜ.

Valmis ka Kuigatsi järve kaldal asuv külaplats. Tänaseks on puhastatud järv settest, rajatud tasandatud muruväljak, ehitatud lehtla, paigutatud sorteerimisvõimalusega prügikastid ning paigaldatud istepingid. On loodud ilus paik puhkamiseks ja kooskäimiseks. Sellega pole ideed Kuigatsis lõppenud, vaid juba mõlgutatakse mõttes uusi plaane. Siinkohal tuleb jälle kiita Kuigatsi külaseltsi juhtkonda ja Õnne Paimret. Mitmed inimesed kutsuvadki teda juba Kuigatsi Õnneks.

Nagu mäletate, lõppesid 2012. aasta alguseks ulatuslikud remonttööd Aakre rahvamajas. Tehti kõik hoone korrastamiseks vajalikud ehitustööd väljaspool maja: katusekatte vahetus, välisseinte soojustamine ning viimistlemine ja lisaks paigaldati uued uksed ning aknad. See on andnud hoonele uue ja ilusa ilme. Katusekate vahetati hasartmängust laekunud vahenditest ning aknad ja uksed CO² kvootide müügist saadud rahaga.

Tööde järg oli jõudnud hoone sisemusse. Tänu heale koostööle Riigi Kinnisvara ASga sai 2012. a CO² kvootide müügist saadud rahaga vahetatud Aakre rahvamajas sisevalgustid ja juhtmed. Paigaldati kaasaegsed ja palju säästlikumad valgustid, mis annavad rohkem valgust. Lisaks annab kokkuhoidu valgustussüsteemi parem ning optimaalsem reguleerimise võimalus. Eriti teretulnud on elektri kokkuhoid just praeguste elektrihindade juures. Loodame ehitustöid peatselt Aakre rahvamajas jätkata.

Projekte ja töid Aakre rahvamajas on juhtinud Aleksander Sven Esse. Tema koostatud projekt tõi möödunud aastal ka Puka Kunstikoolile täiendust õppevahendite kaasajastamisel. Osteti projektor, mis võimaldab arvutis kujutatut näidata seinal. Vajadus sellise vahendi järele oli juba mõnda aega, nüüd on see tegevusse rakendatud.

Oluline samm spordi ja kehakultuuriga tegelejatele nii koolis kui ka väljaspool kooli oli 2012. aastal sisespordikompleksi ja jõusaali valmimine Puka Keskkoolis. Kompleks koosneb jooksurajast, kaugushüppepaigast, jõusaalist, peeglisaalist ja riideruumist koos pesemisvõimalusega. Sellega jõudsid Puka kooli ja vallaelanike sportimisvõimalused nõukogudeajast kaasaega. Pikka aega oodatud ja kavandatud kompleksi on kasutajad hästi vastu võtnud ning see on kiidusõnu pälvinud.

Teadmiseks: jõusaal on avatud kolm päeva nädalas esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel kõigile soovijatele alates kella 18st.

Päris mahukad tööd tehti 2012. aastal veevarustussüsteemide ja kanalisatsiooni korrastamisel.

Remonditi Puka Keskkooli kanalisatsioonitrassi osa, mis ei töötanud juba nõukogudeajast.

Komsi külas paigaldati uued joogivee puhastamise seadmed. Ligikaudu 10 aastat töötanud seadmed põhjustasid sagedasi häireid ega taganud nõuetele vastavat joogivett. Nüüdseks tuleb puurkaevust tervisekaitse nõuetele vastav vesi, kuid kraanist nõuetele vastava joogivee saamiseks on vajalik majades vahetada sisetorustik. Rohkete veeproovide võtmise tulemusena on selgunud, et just korterite ja majade sees paiknevas torustikus seisab vesi kõige kauem ja seega võib vana torustik joogivett ka tugevasti mõjutada.

Puka alevikus renoveeriti täielikult Ääre tn puurkaev ja uuendati osa Ääre tn veetrassist. Trasside korrastamine on aidanud oluliselt vähendada lekkeid trassis ning muuta optimaalsemaks kulusid. Näiteks on tuua Puka Keskkooli veetrassi uuendamine, millega langes vee tarbimine päevas rohkem kui 25%. Uus, rekonstrueeritud pumbamaja aitab oluliselt kaasa Ääre tänava elanike joogivee kvaliteedi parandamisele. Ka veeprojektidega on tegelenud A.S.Esse ning tööd tegi AS RST Valga.

Lõpetuseks lisan, et rahaliselt tagasihoidliku eelarve tingimustes on siiski õnnestunud palju vajalikke töid teha. Kehtib vanasõna: kes teeb, see jõuab. Kirumine ja hädaldamine ning näpuga näitamine ei ole kunagi kedagi aidanud.

Suur tänu kõigile, kes on võtnud elu vallas oma südameasjaks!

vallavanem HEIKKI KADAJA