Kuna Paikusele pole teadaolevalt ühtegi meie suurkujudest sängitatud, otsustasime austust avaldada ja viisime küünlad hoopis suurmeeste mälestuskivide juurde.

Esimesena peatusime Vaskräämas sündinud ja kasvanud helilooja, koorijuhi ja laulu "Koit" autori Mihkel Lüdigi sünnikohas (fotol). Lüdig oli mees, kes ei vaja pikemat tutvustamist ka täna.

Sealt suundusime Vaskrääma külaplatsile sõdades langenud Vaskrääma küla meeste mälestuseks paigaldatud mälestuskivi juurde. Kohal oli ka kivi paneku eestvedaja Elvy Ennis, kes kohaliku elanikuna ja tuntud kodu-uurijana rääkis lastele mälestuskivi loost.

Viimasena viis meid tee Tammuru külla tunnustatud arstiteadlase, hügieeniku ja terviseedendaja professor Mihkel Kase sünnikohta.

Kindlasti mäletavad paljud veel Mihkel Kase populaarseid tervisesaateid raadios. Kõigi kolme mälestuskivi ette jäid meist lilled ja põlevad küünlad.

Mälestamisaktsioonis osalesid kõikide põhikooli klassikomplektide esindajad alates 2. klassist, direktor Aare Külaots ja asetäitja Sirje Solom, valla kultuuritöötaja Ille Riivits, Seljametsa kooli direktor Kaie Reial ning giidina Seljametsa Muuseumi juhataja Laine Järvemäe. Just tänu temale ei jäänud mälestuskivid lastele lihtsalt kivideks, vaid nende taha tekkis lugu suursugustest meestest.

Üks uus ja väärt traditsioon sai ellu kutsutud enne meie kodumaa 100. sünnipäeva.