Tartol on kaks õde ühes Lõuna-Eesti hooldekodus. Nad mõlemad maksavad ligemale 600 eurot kuus, kõvasti rohkem, kui pensioni saavad. Lisaks peavad olema kolmekesi ühes toas.

Missos toimetaks igaüks omaette toas, mõned toad oleks ka kahele, abielupaaridele või õdedele-vendadele.

“Uskuge või mitte, aga me tuleksime 250 euroga välja,” on Tarto arvestanud.

73aastane ettevõtlik daam asutas pensionäride ühiskodu loomiseks hiljuti MTÜ Tsirgutare ning on ruumide paigutusegi paberile joonistanud, et kahekorruseline kivihoone eakatele mõnusaks ja mugavaks koduks kohandada.

Kuigi Misso on kuulsaks saanud üleskutsega lastega noorte perede kolimiseks valda, ei ole vallavanem Urmas Peeglil midagi ka hakkajate pensionäride vastu. Pealegi poleks vallal endal raha hoonet rekonstrueerida, nüüd jääb see MTÜ hooleks.

“Mulle nende algatus väga meeldib. Me kolime sealt niikuinii varsti sotsiaalkeskuse ja korterid välja, hoone leiab sel moel siis kasulikku rakendust,” rõõmustab Peegel.

Raha pole ilmast kadunud

Tarto sõnul ei palka nad endale ei lauluringi juhti ega võimlemisõpetajaid. Laulda võivad ka ise ja kultuurimajagi on päris lähedal.

Ühtekokku on kavas luua neli töökohta. Hoolealused vajavad päevas kolm korda süüa, kokata läbi ei saa. Võimalikult palju toiduaineid kavatsetakse osta ümbruskonna talunikelt.

“Kuna me vananeme ja jääme viletsamaks, osa võib-olla voodissegi, võtame tööle ka hooldusõed päevaseks ajaks,” selgitab Tarto.