“Nagu me aru saime, on selline plaan riiklikul tasandil, aga Kuressaares see teema praegu veel päevakorral pole,” vahendas Hommik-Mrabte linnavalitsuse haridusnõuniku räägitut. “Minu kui ema jaoks on selline plaan igatahes šokeeriv.”

“Praegu kehtib koolieelse lasteasutuse seadusest tulenev volitusnorm, mille alusel kehtestab lasteaia miinimumkoosseisu haridus- ja teadusminister,” selgitas linnavalitsuse haridusnõunik Õilme Salumäe.

“Riigikogus menetletava põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse sabas on lisaks koolieelse lasteasutuse seaduse muudatus, mille järgi kinnitab vajaliku koosseisu kohalik omavalitsus või lasteasutuse pidaja, kes seda rahastab.”

Haridusnõuniku andmeil on liikumis- ja muusikaõpetaja ning logopeed olemas igas Kuressaare munitsipaallasteaias vastavalt rühmade arvule ning kõik pedagoogid on vastava kvalifikatsiooniga.

Salumäe sõnul ei usu ta, et nende ametikohtade kaotamine Kuressaare lasteaedade puhul kõne alla tuleks: “Seda pole Kuressaares sellisel kujul isegi arutama hakatud. Pigem on küsimus töökorralduses ja vajaduse kasvus.”

Kui seadusemuudatused peaksid jõustuma, kas pole siis ohtu, et omavalitsus, kellel raha napib, asuks kokku hoidma just eelpool nimetatud pedagoogide ametikohtade arvelt?

“Nii otsest järeldust teha ei saa,” ütles Salumäe. “Omavalitsusele jääb otsustamisõigus, aga ma arvan, et seda tehakse terve mõistusega.”

Kuressaare Ristiku lasteaia logopeed Riina Räim on Õpetajate Lehele öelnud (ÕpL 22.02 “Kui logopeedi pole, kes siis märkab ja sekkub?”), et lastele on parim, kui lasteaias on logopeed. “Ta tunneb kõiki lapsi, on kursis nende arenguga, teeb koostööd vanematega. Paljud lapsed jääksid abist ilma, kui logopeed nendega lasteaias ei tegeleks.”

Räime sõnul pole kõigil vanematel võimalik oma tööajast lapsega nõustamisel käia, leidub ka vanemaid, kes ei oska lapse probleemi märgata või ei pea seda oluliseks. Logopeedide hinnangul on vähemal või suuremal määral kõneprobleeme 25-30 protsendil lastest.

“Seadusega antakse omavalitsusele [personali koosseisu üle otsustamiseks] küll vabad käed, ent selle ettepaneku teeb endiselt lasteaia direktor, kes peab tagama, et seaduses nõutud teenused ja õppekava kvaliteet oleksid lasteaias garanteeritud,” ütles Kärla lasteaia direktor Maiu Raun.Loe edasi Saarte Häälest!