Jänesselja lasteaeda lisandub liikumisõpetaja. Käesoleva aasta algusest hüvitame lastehoiuteenuse maksumusest vanematele, kelle lapsele valla lasteaias lasteaiakohta pakkuda ei ole, senise 66% asemel 80% ulatuses. Investeeringutest on olulisimad Sauga koolile uue katusekatte paigaldus, Jänesselja lasteaia mänguväljak ja piirdeaed ning Tammiste lasteaia rühmaruumide kaitse suvise päikesekiirguse poolt põhjustatud kuumuse eest. Kuna lasteaiakohti meil jätkuvalt napib, on ette nähtud ka raha Tammiste lasteaia juurdeehituse projekteerimiseks. Ehituseni sel aastal veel ei jõuta.

Teetöödest on suurima ettevõtmisena kavas saada mustkatte alla Nigula tee raudteesilla poolne osa ja Tsentraali tee, lisaks veel tavapärased hooldustööd teistel teedel. Summad on ette nähtud ka Tammistesse Pärnu - Rakvere maantee äärde kavandatava kergliiklustee jaoks vajalike maatükkide väljaostuks.

Kuna meie vee-ettevõtja tegutsemise põhiaur läks möödunud aastal Tammiste vee- ja kanalisatsioonitrasside ehitusele, jäi soiku Sauga aleviku veevärgi uuendamisega seonduv tegevus.

Seda on aga kindlasti plaanis käesoleval aastal jätkata ning esitada Keskkonnainvesteeringute Keskusele täiendatud toetuse taotlus, kus varasemalt kavandatule näeme ette ka aleviku veevärgi ühendamise Pärnu linna veetrassiga. See on kõige optimaalsem viis tagada Sauga aleviku elanikele kvaliteetne joogivesi. Vallaeelarve näeb selleks puhuks ette omafinantseeringu katmise 30 000 euro ulatuses. Kuna aga tegu on taas üsna mastaapse ettevõtmisega, mille tegevused kanduvad üle ka järgmisse aastasse, on vajalik näha ette täiendavat omafinantseeringu katet ka järgneval eelarveaastal.

Tänavavalgustust on kavas lisada Eametsa külla Sügislille ja Rõngaslille teele ning valgustamata rippsildadele. Kuigi tänavavalgustuse hoolduskulu on eelarves kasvanud, on tegu siiski ka ühe murelapsega. Vallas on 797 tänavavalgustit, millest umbes kolmandik on välja lülitatud. Enne lampide töölelülitamist tuleb saada selgust, kui suure kulu uus elektrihind endaga kaasa toob. Oleks üsna ebameeldiv, kui selguks, et taas töölelülitatud lampe peaks jälle kustutama. Kindlasti aga ei ole otstarbekas kõikide lampide põlema süütamisega kiirustada.

Tänavalgustus peaks olema reguleeritud selliselt, et oleks tagatud normaalseks liiklemiseks vajalik valgustatus, liialdamine on liigne kulu maksumaksja taskust. Ühe näitena saab siin tuua Kellukese tee Tammistes, kus on tänavavalgustus rajatud nii kergliiklustee kui ka sõidutee äärde kahes reas, samas suudab kergliiklustee valgustus tagada mõlemal teel liiklemiseks vajaliku valguse. Liigselt kulutamata elektriraha eest on mõistlik luua püsivamaid väärtusi, millest vallaelanikel rohkem kasu oleks. Olgu selleks siis kasvõi valgustuse lisamine sinna, kus seda veel üldse ei ole.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et käesoleva aasta eelarve võimaldab meile mõistlikku majandamist tegevuskuludena, jättes samas ressursse ka investeerimiseks.

Loomulikult on vajadused alati suuremad kui võimalused, kuid loodame, et majanduse elavnemine jätkub ning sügisel saame teha ka lisaeelarve, millesse mahutada seda, milleks esialgu kulusid planeerida ei söandanud. Aasta esimese kahe kuu tulumaksu laekumine annab selleks lootust.