Euroopa Liidust on tulnud juba aastaid tugevat lisa Eesti riigi tuludele. Mõnel aastal on need summad moodustanud riigieelarvest kuni viiendiku.

Padari sõnul on vaidlused Euroopa uue eelarveperioodi üle kestnud juba poolteist aastat ja ühise rahakoti kokkupanekul on välja kujunenud justkui kaks vastandlikku leeri. Netomaksjad ehk jõukamad riigid, kes enam eelarvesse maksavad, ja teisalt riigid, mis saavad rohkem, kui ise maksavad ehk netosaajad.

Eesti mättalt vaadates oleme praeguseks saavutanud väga hea tulemuse. Sihikindlalt on läbi kogu protsessi kaitstud oma eesmärke põllumajanduses, ühtekuuluvuspoliitikas ja raudtee ehitusel. Ülemkogu versiooni kohaselt on meil seitsmel järgmisel aastal kasutada 5,9 miljardit eurot, millesse on sisse kirjutatud märgatav tõus põllumajanduses, samuti Rail Balticu ehitus. Meie enda sissemakse ühisrahakotti oleks umbes 1,4 miljardit eurot.

Tänaseks on olukord paraku läinud nii, et üksmeele puudumise tõttu Euroopa Parlamendis lükati eelarve senine versioon tagasi ning seega tuleb alustada kogu protsessi uuesti, õnneks siiski mitte nullist.

Aastate jooksul on Saue linngi saanud arvestataval hulgal toetust Euroopa Liidu fondidest - vee- ja kanalisatsiooni tegemiseks, noortekeskuse hoone ja muusikakooli jazzistuudio ehitamiseks. Kindlasti on meie huvides, et see toetus jätkuks ka tulevikus ja parlament jõuaks aruka kompromissini.

Ivari Padar andis külalistele ka põhjaliku ülevaate Eesti saadikute tegemistest parlamendis ja teemadest, mille eest seisab sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon. Järgmised Euroopa Parlamendi valimised leiavad aset juba 2014. aastal.