Õpilased 5.-9. klassini õpivad nc-cad programmis joonestama ja tööd välja freesima.

Osa on võetud Tehno-Tiigri konkursist ja Robotexist, võidetud auhindu. Valmistatud on jõuluehteid ja mitmesuguseid meeneid.

Saue Haridusselts Vitalis kutsub toetama Saue Gümnaasiumile 3D-printeri ostmist, mis on oluline samm uue tehnoloogia juurutamise suunas.

Vana tehnoloogiaga tootearendusprotsess on ajamahukas, uus 3D-printimine võimaldab mitmekordset ajavõitu ja kulude kokkuhoidu.

Tehnoloogiline protsess koosneb kolmest põhisammust.

1) Detail loetakse sisse CAD-programmist, kus on loodud toote 3D-mudel.

2) See mudel sisestatakse printeri haldusprogrammi.

3) Tarkvara kalkuleerib välja käigurajad ja prindib toote, misjärel eemaldatakse valmistoote vahelt tugimaterjal.

Teadlaste arvates on just 3D-printimine üks tehnoloogiaid, mis eeloleval kümnendil teeb tõsise läbilöögi.

Pole võimatu, et kui 3D-printimine muutub igapäevaelu osaks, hakatakse müüma CAD-faile ja õigusi kindlate esemete 3D-printimiseks. Näiteks pole vaja enam Nike'i tossusid poest osta, vaid piisab vajaliku digiskeemi soetamisest.

3D-printimise tehnoloogia seisneb CAD tarkvaraga loodud detailide kihthaaval kasvatamises. Arvutiprogramm muudab detaili paljudeks kahemõõtmelisteks kihtideks. Kihi paksus on 0,254 mm või 0,330 mm. Seejärel seade - 3D printer - kasvatab detaili.

Võrreldes vanade tehnoloogiatega, näiteks detaili töötlemine CNC pinkidel, annab 3D-printimine võimaluse valmistada väga erineva keerukusastmega detaile, lihtsast nupust keeruliste süsteemideni - näiteks planetaarülekanne või sisepõlemismootori mudel koos liikuvate kolbidega silindrites. Sõltuvalt detaili suurusest võib ühe näidise valmistamiseks kuluda mõnest minutist mitme tunnini.

3D-printeri maksumus koos lisadega on vahemikus 2500-4000 eurot.

Saue Haridusselts kutsub ettevõtjaid ja üksikisikuid andma panust koolile printeri soetamiseks.

Kõik annetajad leiavad äramärkimist.

Ostu saab toetada kandes raha MTÜ Saue Haridusselts Vitalis arveldusarvele 221022523166 Swedbank, märksõna „3D-printer".