Riigikogu võttis täna vastu ravimiseaduse muudatused, mis kaotavad keelu ravimite pakkumiseks ja ostuks interneti teel ning kehtestavad nõuded ravimite kaugmüügile üldapteekidest. Nõuete kehtestamisel on võimalikult palju järgitud samu põhimõtteid ja sarnasust ravimite väljastamisega tavaapteegist patsiendi kohalolekul.

„Kuna internetiapteeki saavad pidada ainult tava­apteekide omanikud, kel on olemas ka vajalikud teadmised ja oskused, siis on tulevased internetiapteegid praeguste jaeapteekidega kvaliteedilt samaväärsed. See tähendab, et internetiapteegi teenuse juurde kuulub ka kohustus tagada patsientide nõustamine enne ostu,“ täpsustas Sepp.

Vastu võetud seadusemuudatused sätestavad kehtivas õiguses seni puuduva ravimite kaugmüügi mõiste ja annavad üldapteegi tegevusloa omajale õiguse teostada inimtervishoius kasutatavate nii käsimüügi- kui ka retseptiravimite ja veterinaarias kasutatavate käsimüügiravimite kaugmüüki.

Retseptiravimite müügi eeltingimuseks kaugmüügi korral on nõue, et retsept on elektroonilisel kujul välja kirjutatud ja retseptikeskuses salvestatud.

„Ravimite kättetoimetamiseks lisandub küll ostusummale väike tasu, kuid ravimitele spetsiaalselt järele sõitmine on samuti kulukas,“ tõdes Sepp. „Selleks, et kohaletoimetamise tasu oleks võimalikult väike, võib ravimeid tellida näiteks naabriga kahe peale.“

Internetist ravimite ostmine on Sepa hinnangul hea võimalus näiteks üksikvanematele, kes ei saa haige lapse kõrvalt ise apteeki minna. „Samuti on internetiapteegist abi kindlasti üksi elavatele eakatele inimestele aga ka neist eemal elavatele lastelastele, kes saavad oma vanavanematele ravimeid osta ja neile kulleriga koju saata – siis pole vaja muretseda, kuidas vanainimene libeda või külmaga või suisa haigena apteegis käidud saab.“