Muret tegi taas õpilaste vähene lugemus. Loeti põhiliselt kohustuslikku kirjandust. Ei tea, kas selles olid süüdi rasked õppeprogrammid või avatud arvutimaailm.

Arvnäitajate languse tingis ehk seegi, et riigi rahalise toetuse eest kohustusime ostma lektüüri, mida lugeja eriti ei armasta. See kõrgetasemeline perioodika, nagu Akadeemia, Keel ja Kirjandus, Kunst, Muusika, ei huvitanud külaraamatukogu tavalugejat.

Lugeja vajab midagi kerget, lihtsat ja hingele. Nii osutusidki loetavamateks raamatuteks naiste hulgas armastusromaanid ning meestele meeldis enim lugeda kriminaal- ja ajaloolisi romaane.

Ritsul olid tublid lugejad Elve Vihur, Tiiu Galka, Ester Viilup, Virve Tamm, Urve Kolomin, Milvi Kondike, Kalju Lutt, Aino Kukk, Mart Toomsalu jt. Aktiivsed lugejad Helmest olid Maimu Erdfeldt, Eldi Ilisson, Vaike ja Maie Kolju, Laine Reimund, Asta Rehkli, Tiiu Rosenberg ja Juss Saar.

Kalme päevakeskuses olid tublid lugejad Milvi Horn, Mare Värnik, Virve Orav, Leili Mõttus ja õpilastest Marina Tamela. Suur aitäh abi eest laenutamisel päevakeskuse juhatajale Mare Adamsonile!

Raskete aegade tõttu ei suutnud inimesed kodudesse ajalehti ja ajakirju tellida, mistõttu raamatukogu oli koht, kus neid ohtrasti loeti. Igapäevased lugejad olid Aino Laanemets, Tiina Toomingas, Marko Rammi jt. Vanema perioodika kojulaenutusel tekkis lausa järjekord.

Aprillis korraldame ürituse „Raamat ja roos", kus täname parimaid lugejaid ja aktiviste. Tublimad aktivistid olid Elve Vihur, Marika Martin ja Asta Tsirp.

Vaba aja sisustamiseks ja raamatupropaganda eesmärgil korraldas raamatukogu mitu huvitavat üritust, nagu näiteks eakatele mälestusõhtu „Noorusaja sõnajalaõit otsimas", emakeelepäeva puhul õpilastele „Murdeid siit ja sealt", joonistusvõistlus õpilastele „Minu kodu". Tänan südamest Ritsu lasteaia-algkooli õpetajat Asta Tsirpi meeldiva koostöö eest!

Lõppenud aastal tahtsime lugejate hulgas näha ka töötuid, et hoida neid kursis ühiskonnaeluga ja pakkuda kirjanduse abil meelelahutust. See meil aga eriti ei õnnestunud. Ju siis on nende huvi pühendatud millelegi muule, mis neile südamelähedane.

Rahvas on tänulik, et vähemalt meie vallas pole raamatukogusid kinni pandud ja et raamatukogust on võimalik tasuta teenust saada. Tegelikult see tasuta kätte ei tule. Riik, vallavalitsus ja volikogu on need organisatsioonid, kes raamatukogu majandavad ja rahvale tasuta teenust pakuvad.

Senikaua, kuni on raamatukogus lugejaid, tegutsevad omavalitsus ja raamatukogu ikka rahva parema teenindamise nimel. Tulevik oleneb ju ainult teist endist, lugupeetud lugejad.

Soovime teile head lugemist ja rohkelt kohtumisi raamatukogus!