Kartuliseeme, eriti varane sort tuleks peagi valguse kätte eelidanema tuua. Võib panna madalate kastidega 1-2 kordses kihis valgesse ruumi, kuid mitte otsese päikese kätte. Hea oleks, kui kartuliseeme saaks nii olla 35-40 päeva enne maha panemist. Esimesel nädalal võiks temperatuur olla 20 kraadi ringis, hiljem 12-15 kraadi.

Et idud välja ei veniks, valgustada algul 8-12 tundi ööpäevas, hiljem 6-10 tundi. Eelidandamine kiirendab saagi algust kuni kaks nädalat, saak tuleb suurem ja lehemädanik ohustab vähem. Kahvatud, pikad keldriidud tuleks ära murda. Paras aeg on külvata tomateid.

Väga mugavad on turbatabletid, eriti neile taimedele, mis taluvad halvasti pikeerimist (paprika). Möödunud aastal kasvatasin tomateid kilekottides. Täitsin kotid poolest saadik kasvu turbaga ja toppisin peale adru segus vähese kompostiga. Siis pöörasin kotid nii, et adru jäi allapoole. Nii vägevaid tomateid pole mul varem olnud!

Kui marjapõõsad jäid sügisel harvendamata, tuleb see töö esimesel võimalusel ära teha. Esmalt lamandunud ja kuivanud oksad välja ja siis võimalikult pinna lähedalt üleliigsed oksad. Lõikamised tuleks teha järjekorras: marjapõõsad, luuviljalised, pirnipuud, õunapuud. Suuri oksi ei peaks lõikama enne, kui karmid külmad möödas. Saadaval on häid puude haavamäärdeid, aga need toimivad enamasti plusskraadide juures. Katma peaks kõik lõikehaavad, mis on suuremad kui väikese sõrme jämedus. Kui suuremad külmad möödas, on külmalõhede, näriliste kahjustuste ja muude suuremate vigastuste ravimiseks hea kasutada Forkerti määret. See on värske veise roe+savi, lisada vett pehme või kontsistentsini. Puidu haava servad lõigata puhtaks terve koeni, määrida ja mähkida kotiriide vm kinni sügiseni. Järgmisel kevadel uuendada.

Praegu on ka küttepuude lõhkumise aeg. Soovitan oma «nippi». Kui on olemas mõni suuremat mõõtu vana auto või traktori ratta rehv, saab sellest hea abiline. Pange ümber raiepaku 3 tugipakku ja nendele rehv. Rehvi tühimikus on hea pesa lõhutud halgude jaoks ja ka viltu lõigatud puud on rehvi najale toetades võimalik püsti panna. Ka pole sel moel vaja lõhutud halge maast korjata ning kirves ka jalga ei trehva. Kui aga lõhkudes nahk kuumaks läheb ja janu hakkab, siis vahtramahl peaks kohe-kohe jooksma hakkama.

Hea on mahla lasta ca 10 mm painduva plastvoolikuga pealt riide või plastkaanega kinni kaetud nõusse. Nii ei pääse putukad ega sipelgad ligi.

Jõudu tööle ja ilusat kevadet!