Raamatukoguringi I ja III klassi 21 õpilast olid reisiga kohe nõus. Esimene küsimus oli, kas juua ja süüa võib kaasa võtta. Kuuldes, et väljasõit on kohe pärast söögivahetundi, mil keha on oma osa juba saanud ning et muuseumis toidame oma hinge, jäi mõnigi väga mõtlikuks.

Ühel reedesel lõunatunnil võttiski meid Väike-Maarja muuseumis vastu juhataja Marju Metsman. Tegime tiiru muuseumi tubades ning piilusime 2. korrusele, kus peagi pidid aset leidma suuremad muutused. Vanas klassitoas asus Kevin koolmeistri kohale ja käskis õpilastel kohe päevikud välja võtta. Nalja ja imestunuid pilke sai klassituba veelgi kuulda ja näha.

Edasi suundusime näitusele, kus muinasjutuvestja meid imelisse maailma viis ja Marju poolt mängitud elav muusika meie hingekelli puudutas. Äkki ärkasid ellu hea haldjas ja sõbralik nõid ning nende luuletuste ja naljade saatel avanesid meie ees kõik muinasjutukastid. Kaja Teder haldjana rääkis leitud ja päästetud nukkudest huvitavaid lugusid ning Tiiu Lamp nõiana tantsis meiega mitu naljakat tantsu, kus kõik said kaasa lüüa ja kõva kõhutäie naerdagi.

Edasi suundusime kunstituppa. Kunstnik ja muinasjutuvestja Kaja Kruup jagas lastele lahkelt kommi ja aitas neil orienteeruda värvide kirevas maailmas. Laste joonistustest on tulemas omaette näitus.

Paar tundi muuseumis kulusid kiirelt. Tegime väikese küsimuste vooru, sättisime pildid kuivama ja tänasime võõrustajaid. Õpetaja Eve täiendas külaslisteraamatut oma luuletusega ja lahkudes tundsime end taas rikkamatena.

Tänan südamest MTÜ Väike-Maarja Muusika ja Kunstiseltsi ning Kaja Kruupi, kes oli näituse väga huvitavalt üles ehitanud. Samuti tänan Karoliina ema, Steni ja Rometi isasid ning Urmeti vanaisa meie kohalesõidutamise eest. Mõeldud, tehtud!

Lasila Põhikooli raamatukoguhoidja ja Väike-Maarja valla elanik