Kevad annab alati uut usku. Usku, et elu läheb edasi ja tulevad paremad ajad. See on nagu uus sündimine - uued lootused ja rõõmud.

Lootus on meil kõigil ka eesti rahva paremale tulevikule. Järjest rohkem on märgata tegevusi haldusreformi läbiviimiseks. Lõpuks ometi on aru saadud, et paljud omavalitsused ei tule toime neile pandud ülesannetega. Raske on hakkama saada, kui puudub võimalus palgata kvalifitseeritud ametnikke, kes suudaksid osutada rahvale parimat teenust. Muudatusi pole tahetud ellu viia, sest on kardetud inimeste lahkumist. Nüüdseks on aga maapiirkonnad haldusreformitagi tühjaks jooksnud. Lõhe suurte ja väikeste, rikaste ja vaeste, elujõuliste ja hääbuvate omavalitsuste vahel on aina suuremaks kärisenud. Seetõttu on algatatud omavalitsuskorralduse reformi läbiviimise kava, mille eesmärgiks on valdasid ja linnasid kokku liita nii, et oleks tagatud nende haldussuutlikkus ning hästi toimiv elukeskkond. Kokkuvõttes on tulemuseks tugevate tõmbekeskuste ümber koondunud omavalitsussüsteem, mida toetaks mitmekülgne koostöö omavalitsuste vahel. Reformi keskseks otsustuskohaks on soovitava toimepiirkonna määratlusest ja omavalitsuste soovitavast rahvaarvust tulenevad kriteeriumid ja nende alusel määratud tõmbekeskused, mille vahel on ülejäänud omavalitsustel võimalik oma valik demokraatlikult ja iseseisvalt langetada seadusega määratud tähtajaks. Samuti peab keskvalitsus sekkuma juhul, kui omavalitsus määratud tähtajaks otsust langetanud ei ole.

Lühiülevaade eelnõus reguleeritava reformiprotsessi ajakavast:

Märts 2013 - regionaalminister esitab reformi seaduse väljatöötamiskavatsuse ministeeriumidele kooskõlastamiseks ja aprillis Vabariigi Valitsusele kinnitamiseks.

Mai-juuni 2013 - igas maakonnas valitakse omavalitsuste, omavalitsusliitude, maavalitsuste ja ekspertide koostöös välja etteantud tunnustele vastavad tõmbekeskused.

August 2013 - valminud on maakondade ettepanekud sealsete tõmbekeskuste kohta. September 2013 - regionaalminister esitab valitsusele omavalitsuskorralduse reformi elluviimise seaduse eelnõu, mis sisaldab ka maakondade poolt määratud tõmbekeskuste loetelu.

Detsember 2013 - riigikogu võtab vastu omavalitsusreformi elluviimise seaduse.

September 2014 - omavalitsused on valinud tõmbekeskused, kellega ühineda, ehk kokku on lepitud uutes, loodavates KOV üksustes.

September-november 2014 - kui omavalitsus pole suutnud otsust teha, kellega ühineda, osaleb lahenduste leidmises regionaalminister. November 2014 - Vabariigi Valitsus kehtestab määrusega haldusterritoriaalse korralduse muutmise KOVide poolt kokkulepitud piires. Juhul, kui omavalitsused kokkulepet ei saavutanud, võtab Vabariigi Valitsus vastu korralduse, milles määratakse kohalikule omavalitsusele tõmbekeskus, kellega omavalitsusel tuleb ühineda.

Jaanuar 2015 - tähtaeg arvamuste avaldamiseks Vabariigi Valitsuse korralduses esitatu kohta, mille alusel siis Vabariigi Valitsus saab põhjendatud juhtudel teha lõpliku haldusterritoriaalse korralduse muutmise osas täpsustusi.

Veebruar-märts 2015 - Vabariigi Valitsusele esitatakse määrus haldusterritoriaalse korralduse muutmiseks nende omavalitsuste kohta, kes ei suutnud septembriks 2014 tõmbekeskust, kellega ühineda, valida. Samuti esitatakse Vabariigi Valitsusele omavalitsuskorralduse reformi rakendusseadus, millega muudetakse kohaliku omavalitsuse korralduse seadust ja valdkonnaseadusi.

Mai 2015 - juuni 2017 - ühinemiste sisuline ettevalmistamine, läbirääkimised KOV-ide omavaheliste kokkulepete saavutamiseks ja ühisarengute kavandamiseks, kuidas lahendatakse organisatoorsed ja varalised küsimused, kuidas kehtivad õigusaktid, lepitakse kokku strateegilised eesmärgid ja arengukava sisu jne.

Oktoober 2017 - volikogude valimine toimub juba ühinenud omavalitsuste piirides. Võime väita, et peale 2017. aasta volikogu valimisi valdade ja linnade piirid enam sellised ei ole nagu täna. Täna on antud kõigile veel võimalus otsustada nii tõmbekeskuste kui ka üksteisega liitumise kohta. Sõmeru valla volikogu andis küll praegu Rägavere valla liitumise ettepanekule eitava vastuse, kuid lähiajal peame selle teema juurde uuesti tagasi tulema. Täna on meil võimalus veel ise otsustada, aga kui me seda ei tee, siis 2015. aasta alguses tehakse otsused meie eest.

Ilusat kevadet ja häid mõtteid soovides