Mind ajendas avalikult küsimusi esitama ja arenguvõimalusi arutama soov saada vastus küsimusele kuhu Koeru teel on? Milline on Koeru tulevik homme, viie ja kümne aasta pärast. Kuna tänase volikogu enamus avaldas palga langetamisega sisuliselt umbusaldust enda ametisse seatud vallavanemale, on see suure hulga Koeru elanike jaoks selge märk, et vallavõim on ummikus. Enne uue vallavanema ametisse seadmist oleks olnud mõistlik avalikult läbi arutada, millised on ühised ootused uuele vallavanemale.

Tänaseks on uus vallavanem ametisse nimetatud, kuid avalikult esitatud küsimused ja mured on ikkagi veel vastuseta. Avalik arutelu selle üle, mis on uue vallavanema kõige tähtsamad ülesanded ja eesmärgid, mille järgi saaks hinnata vallavanema tööd õnnestunuks või ebaõnnestunuks, jäi kahjuks ainult naiivseks lootuseks.

Aus on uuele vallavanemale sisseelamiseks aega anda ja seda ma ka teen. Küll on aga minu jaoks selge ohu märk, et pärast vallavolikogu otsust ei ole osanud uus vallavanem Triin Pobbol avalikult välja tuua ühtegi selget eesmärki, mis ta vallavanemana Koerus saavutada tahab.

Koeru Kajas ja Järva Teatajas ilmunud vastuse järgi, minu üleskutsele Koeru kaugemale tulevikule mõelda, võib selgelt eeldada, et olen langenud tänase vallavolikogu enamuse pahameele alla. Samas suure hulga positiivse tagasiside näol olen aga saanud kinnitust, et sarnased mõtted liiguvad veel suure hulga inimeste peades ja osutan õigetele kitsaskohtadele. See kinnitab minu veendumust, et Koeru inimesed on tüdinenud kuidas täna tähtsad otsused sünnivad. Kuskil „tagatoas" ja kindlasti mitte avalikult.

Mina leian, et kui olulised teemad on läbi arutatud suuremas ringis, sünnivad ka targemad otsused. Sellepärast tulebki asju arutada avalikult, kasvõi ajalehe vahendusel, et diskussioonis saaks osaleda rohkem inimesi, tekiks arvamuste mitmekesisus ja läbi erinevate arvamuste vastandamise langetataks parimad võimalikke otsused, mis lõpuks Koeru elu hüvanguks ellu viiakse. Samal ajal näeksid kõik asjast huvitatud vallaelanikud millised on Koeru ees seisvad valikud ja saaksid soovi korral otsuste langetamisel kaasa rääkida.

Avalikku probleemide arutamist ei tuleks näha ohu või probleemina, vaid võimalusena. Sapine ja minu isikut ründav vastus üleskutsele Koeru edukama tuleviku nimel koos probleeme arutada ja lahendusi leida, tundub tänasele vallavolikogu aseesimehele liiast. Arusaamatul põhjusel ei soovita juhtimise monopoli ja seeläbi ka vastutust jagada. Veel hullem, volikogu saali saabuvad valmis otsused ja mingit arutelu või teisi vaateid ei taluta. Küsimuste sisulisest arutamisest rääkimata. Hääletamise tulemused on ette teada ja vaidlustamisele ei kuulu. Niimoodi on võimalik läbi suruda mingisugused otsused, aga kas need Koeru arengu seisukohast kõige paremad otsused on, ei näi tänast volikogu enamust segavat!

Viimase valmistsükli jooksul on Koeru elanikega, kelle eest vallavolikogu seisma peaks, avalikult nõu peetud ühel korral. Teemaks keskkooli säilimine Koerus. Vallavanem ja volikogu esimees suutsid selle koosoleku jooksul korduvalt esitada üksteisele vastukäivaid seisukohti ja tänaseni ei ole selgust milline on Koeru kooli tulevik. Samuti puudub avalik kokkulepe, milline oleks meie jaoks aktsepteeritav tulemus.

Fakt on, et ministeeriumis tehakse täna koolireformi plaane, aga kuna kohalikku vallavõimu üldiselt, mitte ainult Koerus, ei peeta võrdväärseks partneriks, et plaanide koostamisel kaasa rääkima kutsuda (sellele viitasin ka Järva Teataja arvamusloos), siis oleme teadmatuses. Aga samas puudub laiemal avalikkusel teadmine, milliste valikute ees me juba lähiajal seisma peame. Kas laste tulevikku planeerides võib arvestada Koeru keskkooliga?

Samas, kui üritada kaasa rääkida, probleemidele viidata ja avalikult mõtteid parema tuleviku nimel välja käia, võid kindel olla, et saad väga kriitilise ja põhjendamatult isikliku vastuse. Kuni selleni välja, et olen valinud vale töökoha ja võiksin lihtsalt vait olla. Juhin tähelepanu, et minu kirjutatud arvamusloos, mida Koeru Kaja erinevalt vastusest sellele, avaldanud ei ole, ei nimetanud ma ühtegi nime, ega halvustanud kedagi personaalselt. Minu tegu oli kantud soovist leida üksteisemõistmine, koputada vallavolinike südametunnistusele, et edaspidi leitakse probleemidele lahenduses avalikult ja ka tavalised inimesed saavad aru, mis on ühe- või teistsuguse otsustamise tagamaad.

Minu ja mõne teise sõnakama Koeru valla elaniku soov, kes julgevad oma arvamuse välja öelda, ei ole soov vinguda ja viriseda, vaid juhtida tähelepanu kitsaskohtadele vallavolikogu enamuse arusaamades ja väärtushinnangutes, mis peavad muutuma, sest ei sobi enam tänasesse päeva. Vallavolikogu töö on sisuliselt ühiskondlik töö kaasvallaelanike hüvanguks. Selle asemel, et süüdistada mind mitte millegi tegemises ja ükskõiksuses, võiks just sellelt kokkuhoidvalt seltskonnalt vallavolikogus tulla ettepanek, kuidas luua sisuliste arutelude kohad, kus kõik soovijad saavad kaasa rääkida.

Süüdistuste tõttu ükskõiksuses oma kodukoha käekäigu vastu olen veelgi tõsisemalt hakanud mõtlema osalemisele sügisel toimuvatel Koeru vallavolikogu valimistel. Ma ei tea täna veel, kas minna valimistele vastu üksikkandidaadina, luua või hoopis liituda valimisliiduga. Ma ei ole kindel, kas üldse valimistel osaleda. Seetõttu ootan ka kõiki teisi, kellel sarnased mõtted, endast näiteks Koeru foorumis www.koerufoorum.net märku andma. Ühe võimaluse olen siiski enda jaoks kindlalt välistanud - liitumise tänase volikogu enamuse seltskonnaga, kelle väärtushinnangud ja teod mulle sügavalt tagurlikud näivad.

Ühtlasi kordan oma varasemat üleskutset, et juba vähem kui poole aasta pärast oktoobris tuleb sinul, hea Koeru elanik, mõelda sellele, kes võiksid olla need inimesed, kes otsustavad Koeru tuleviku üle. Kes peaksid olema vallavolikogu liikmed, kes asuvad koostöös vallavalitsusega Koerut taas uuele arenguteele suunama.

Seetõttu loodan, et mõtlete sügisel valimiskasti ääres minuga sarnaselt. Vallavolikogusse ja -valitsusse peavad kuuluma inimesed, kes on võimelised nägema suuremat pilti, võtma vastutust tehtud otsuste eest ja seisma Koeru arengu taga, et meil kõigil oleks hea Koerus elada. Arvamuslugu „Koeru seisab tähtsate valikute ees", millele Koeru vallavolikogu aseesimees Mati Seire märtsikuu Koeru Kajas vastab saab lugeda 14nda veebruari Järva Teatajast.

______________________________________________________________________

Kaarel Kutti ei ole pakkunud oma varasemat artiklit Koeru Kajas avaldamiseks. Seepärast pole saanud seda ka avaldada ega avaldamata jätta. Koeru Kaja toimetaja