Viimasel kümnel aastal on õpilaste arv Rapla vallas pidevas langustrendis. Põhikooli õpilaste arv on vähenenud 412 õpilase võrra. Kodila Põhikoolis õppis 2002. a 109 õpilast, 2012. a sügisel alustas õpingud vaid 49 õpilast, neist I kooliastmes 10, II kooliastmes 13 ja III kooliastmes 26 õpilast. Kodila Põhikool töötab kokku kolmes hoones: koolimajas on pinda ühe õpilase kohta 31,7 ruutmeetrit, lasteaiamajas pinda ühe lapse kohta 9,6 ruutmeetrit ja lisaks veel tööõpetusklasside maja kooli hoovis. Koolimaja ruumide kasutustihedus on väike. Rahvastikuregistri andmetel sündide arv Kodila Põhikooli piirkonnas ei suurene, olemasolevad prognoosid näitavad elanike arvu järjepidevat langustrendi. Haridusvõrgu ümberkorraldamise töörühma kokkuvõtted ja arutelud erinevates komisjonides ning Rapla valla arengukava kirjeldavad Kodila Põhikooli õppetöö ümberkorraldamise vajadust. Kuni käesoleva õppeaastani on õppetöö Kodila Põhikooli kooliosas toimunud 1.-9. klassini koolimajas ja 2 lasteaiarühma (kokku 30 kohaga) lasteaiamajas. 2013. a septembrist ei avata Kodila põhikoolis 5. klassi, 6.-9. klassi õpilased saavad jätkata õppetööd Kodila Põhikoolis kuni kooli lõpetamiseni. 2013. a lõpuks on olemas projekt Kodila Põhikooli hoones lasteaia rühmaruumide ümberehituseks. 2014. septembrist alustavad lasteaiarühmad tööd kooliga ühes majas.

Rapla Ühisgümnaasiumis ja Rapla Vesiroosi Gümnaasiumis ning Hagudi Põhikoolis on õpilaste arv vähenenud ja seetõttu on võimalik kõigile Kodila Põhikooli suletavate klasside õpilastele pakkuda õpilaskohti Rapla valla koolides, avamata täiendavaid klassikomplekte.

Sõit kooli ja koju Rapla suunal on juba praegu korraldatud. Vajadusel korraldatakse sõit kooli ja koju ka Hagudi Põhikoolis õppida soovijatele.

Tiina Roosimägi
haridusnõunik