Tartus Raekoja platsile kerkib Eesti suurim kohaliku toidu restoran
„Maafestil saab ülevaate sellest, millist toitu meie lähikonnas toodetakse,“ rääkis MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti tegevjuht Merle Vall. Maafesti raames toimuvad kohaliku toidu õpitoad, reedel alustatakse kell 14.00, leivategu tutvustab Katre Koduleib ja toite Peipsi kalast Maitseelamuse Koda. Laupäeval algavad õpitoad kell 12.00, siis on taas võimalik teha tutvust leivateoga Katre Koduleiva vahendusel, talusaia ja karaski küpsetamist tutvustab Võrumaalt Väike Ani talust Iti Toom, Maitselemauste Koda esitleb toite Peipsi kalast ja toidublogija Ülle Jukk näitab, kuidas teha Taluturu retseptidest mõnusad maitsed. Õpitubades toimuvat saab jälgida Maafesti restoranis suurelt ekraanilt, kogu aeg saab küsida ja huvi tunda, samuti degusteerida, süüa ja kaasa osta. Lisaks näitavad profikokad Eesti Kulinaaria Instituudist seda, kuidas saada heast toorainest suurepärane maitseelamus.
Maafesti telk-restoran pakub külastajatele roogi, mille tooraine tootja elab lähikonnas. „Tegemist on puhtalt kohaliku toiduga,“ lisas TÜ Taluturg juhatuse esimees Katrin Noorkõiv. Noorkõiv selgitas, et kohaliku toidu ühte ja ainsat definitsiooni ei ole välja töötatud, kuid põhitingimusi kohalikule toidule on kolm:
- tarbija teab, kust tooraine pärineb ja tal on võimalik minna tagasi tootjani;
- tooraine tarneahel on lühike;
- tooraine on tervilik ja selles ei ole kasutatud kunstlikke lisaaineid.
Neljapäeval kell 14.00 algab Maafesti telgis vestlusring kohaliku toidu teemadel. Toidu tootjate, vahendajate, töötlejate ja teadlaste arutelu käsitleb kohalikku ja poetoitu, tarbijate harjumusi, kohaliku toidu kättesaadavust ja üritab vaadata ka tulevikku ehk arutatakse, mida me sööme aastal 2020.
Maafesti telk on avatud neljapäeval kell 12-17, reedel ja laupäeval kell 12-18. Reede õhtul kell 19-24 on avatud Maafesti klubi, esineb ansambel Meie Mees ning profikokad tagavad maitseelamused.