Suurim tuluallikas on jätkuvalt üksikisiku tulumaks - üle poole eelarve tuludest. Kodualuse maamaksu vabastuse kompenseerimiseks suurendas riik tulumaksu osa 11,4%lt 11,57%le, mis kahjuks on veel ikka tunnetatavalt madalam kui viis aastat tagasi - 11,93%. Prognoosime siiski 54 tuhande euro võrra suuremat tulumaksu laekumist.

100 tuhande euro võrra suurendas riik mittesihtotstarbelisi eraldisi haridusele ja sotsiaalile, mis aitab katta riigi poolt pandud ülesannete täitmist nendes valdkondades. Kui mitte arvestada 10 tuhande euro võrra vähenevat maamaksu ning Paikrest saamata jäävat omanikutulu, jäävad laekumised 2012. aastaga samasse suurusjärku.

Aastaehitus

Nüüd on siis kindel, et sel aastal läheb kauaoodatud spordi- ja tervisekeskuse ehitus lahti ja seda ainult tänu sellele, et riigi investeeringute toetuste raames vabanes 1,022 miljonit eurot (valla taotluses sai küsitud küll ca 1,5 miljonit). Valla senine laenukoormus (3,4%) võimaldab meil kaasata rohkem omavahendeid ja vallaelanikele nii vajalik objekt ka valmis ehitada.

Tänaseks on nii ehitaja, ehituse järelevalve teostaja kui ka soodsaima laenuraha leidmiseks riigihanked läbi viidud, mis annab alust loota, et järgmiseks septembriks on uus kompleks valmis.

Lisaks heal tasemel kehalise kasvatuse tundidele uues spordihallis ja kogu vallarahavale laienevale raamatukoguteenusele annab juurdeehitus põhikoolile täiendavate klassikomplektide avamise võimaluse.

Tänase väikese spordisaali baasil avaneb lõpuks ometi koolil võimalus ehitada omale ka aula ja laiendada noortekeskuse ruume.

Täiesti uue kvaliteedi peaks tervisekeskuse valmimine andma aga perearsti ja apteegi tegevusele. Pealegi saab vald Tiigi tänava majas vabanevate ruumide baasil tulevikus edasi arendada toetatud elamise võimalusi ja ehitada juurde sotsiaalelamispinda.

Infrastruktuur

Teine suurem investeering sel aastal on osale Jõekalda tee äärsetele elamutele veel sügiseks veetrassi ehitamine KIK-i vahendite abil.

Oleme teinud KIK-ile ka uued taotlused nii Keraamika kui Seljametsa piirkonna veevõrgu väljaehitamiseks.

Kuna riik on võtnud väga suured kohustused vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rajamise osas vastavalt EL-i normidele meile vahendeid eraldamata, saamegi seda ülesannet täita vaid KIK-i toetustega.

Kuigi lumerohke talve tõttu kulus teede hooldusele plaanitust rohkem raha, püüame teede parandamisele ja ehitamisele mõeldud 50 tuhandet eurot mitte vähendada, vaid leida hoopis juurde lisavahendeid. Tänavavalgustuses püüame viia lõpule Teeveere tänava valgustuse ja rekonstrueerimise ning Kiviaja teemapargi raja valgustuse.

Usku, et eelarves ettenähtud ülesannete täitmisega tuleme toime, kinnitab ka eelarvetulude hea laekumine kolmel eelmisel kuul. Just see tagab soovitud investeeringute tegemise ja valla asutuste majandamise vajalikul tasemel.