Loomulikult ei saa kõiki asju naljaks keerata ja ka kohaliku omavalitsuse ülesanded on sagedasti väga tõsised ja on olukordi, kus valida on halva või veelgi halvema lahenduse vahel. Samas, lahenduste leidmiseks meil ongi vaja mõelda, vaadata probleeme veidi laiemalt, analüüsida kõiki alternatiive ja seejärel langetada otsus. Võib öelda, et käesoleval aastal on küllalt olulised väljakutsed seotud Vao külaga. Senini toiminud Aavere erihooldekodu on oma kliendid majutanud mööda Eestit laiali ning juba sügisel toimunud kirjaliku enampakkumise tagajärjel on uueks omanikuks saanud UÜ LipuLaev.

Lisaks on Vao Soojatarbijate Ühistul päevakorral ühistu tulevik ning see võib avaldada olulist mõju paljudele külaelanikele. Kolmandaks muutujaks Vao külas on varjupaigateenuse ülekolimine Illukalt Vaosse.

Alustades viimasest ehk varjupaigateenuse ülekolimisest, siis sellega läheb veel aega. Alguses tuleb AS-il Hoolekandeteenused korrastada Vao külas vastav korterelamu ning Illukal on kavas senine varjupaigataotlejate keskus sulgeda alates 2014. a jaanuarist. Siinkohal on oluline toonitada, et tuleb teha vahet väljasaatmiskeskuse (asukoht Harku) ja varjupaigataotlejate keskuse (asub Illukal) vahel. Toon ühe veidi humoorika elulise näite. Teatavasti teevad Lõuna-Eesti omavalitsused aktiivset teavitustööd linnaelanike hulgas, nn Tule maale elama projekt. Võib öelda, et teavitustöö oli liialt mastaapne ning sellele reageerisid 27 paberiteta vietnamlast. Kui nad Lõuna-Eestis Piirivalveameti poolt kinni nabiti, siis paigutati nad Harku väljasaatmiskeskusesse, mitte ei viidud varjupaigataotlejate keskusesse Illukal ning ka Lõuna- Eesti omavalitsused jäid seekord uutest sissekirjutajatest ilma. Tänasel päeval on Illukal varjupaigataotlejate keskuses kokku 7 inimest.

UÜ LipuLaev taotles Väike-Maarja vallavalitsusest Aavere hooldekodu ümberehitamiseks projekteerimistingimused, mis on aluseks renoveerimisprojekti koostamiseks ning ehitustöödega alustamiseks. Isiklikult loodan, et ühingul jätkub tahet ja energiat hakata Vaos pakkuma tavahooldekodu teenust. See toob Vaosse töökohti ning lisandub ju tegelikult vajalik teenus ning kindlasti on ka Vao Soojatarbijate Ühistule oluline sellise kliendi jätkamine. Vao Soojatarbijate Ühistu on ju tegelikult senini hästi hakkama saanud, kuid teatud klientidest tulenevad raskused (maksmata arved ja suhtumine) teevad olukorra keeruliseks.

Kuidas edasi? Eks see sõltub eelkõige ühistu liikmete enda otsustest, kuid tundub, et lahendused ei ole just lihtsad.

Vao külaga (põliskülaga) on seotud veel üks oluline teema. Nimelt soovib OÜ TM Energy hakata kaevandama kruusa Meibaumi II karjääris. Ettevõte selgitas teostatud uuringute abil, et eeldatavad kruusavarud on ligikaudu 600 000 m³ (näiteks senine kaevandatav maht Meibaumi kaevanduses oli 160 000 m³). Kaevanduslubadega tegeleb Keskkonnaamet, kuid amet küsib ka omavalitsuse arvamust enne kaevandamisloa väljastamist. Vallavalitsuse ülesanne on kaaluda sellise tegevusega kaasnevaid mõjusid ning vajadusel leida neid mõjusid leevendavaid meetmeid.

Pidasime oluliseks korraldada avalik kohtumine transpordiga seonduva mõju piirkonda jäävate elanikega, et arutada võimalikke transpordiga seotud aspekte. Arendaja OÜ TM Energy esindajaid võib igati kiita, kuna nad nõustusid osalema nii avalikul kohtumisel kui ka tutvustama oma tegevust volikogu majanduskomisjonis. Kahjuks kompromissi mõju piirkonnas elavate elanike poolt ei sündinud, kuigi arendaja oli nõus kohalikke teid elamute lähedal ka bituumeni ja kruusaseguga pindama. Elanikud tõid välja, et teed on seal piirkonnas kitsad, tolmavad ning transpordiga kaasneb liigne müra, sest ajaloolised elamud on sisuliselt rajatud vahetult tee äärde. Samas on ka täna Vao küla piirkonnas üks kaevandus avatud ning uue kaevanduse lisandumisel kumuleeruvad transpordi mõjud kasutataval teel. Vallavalitsuse ja majanduskomisjoni arvates on võimalik teostada kruusa vedu Põdrangule (Tamsalu vald), kuid kahjuks saime Tamsalu vallalt eitava vastuse. Seega hetkel osapooli lepitav lahendus puudub.

Kutsun kõik rohkem liikuma ja tegelikult ei ole vahet, kas seda tehakse võimlas palli taga ajades või kepikõndi teostades. Nagu tavaks, siis aprillis pööratakse tähelepanu meie südamele, üheks põhjuseks on südame-veresoonkonnahaiguste domineerimine surma põhjuste tipus. Seega, kui Sa jätsid suusahooaja vahele või ei ole veel jõudnud seada jalgratast sõidukorda või lihtsalt ei ole aega olnud rohkem liikuda, siis just praegu on see õige hetk jätta TV sisse lülitamata ning minna õue, et rõõmustada kauaoodatud kevade üle. Rõõmu ja päikest südamesse!