Sõitsime festivalile ühises bussis koos Tamsalu naisrahvatantsurühmaga Virvering. Valga linna jõudes suundusime Valga põhikooli.

Seal oli organiseeritud igale rahvatantsurühmale klassiruum, kuhu sai paigutada kaasa võetud rahvariided ning muud tarbeesemed. Kell 12.00 oli festivali avamine Valga kultuuri- ja huvialakeskuses.

Festivali avamine oli väga suurejooneline, kuna tegemist oli väikestviisi juubeliga. Festivali juhatas sisse ning õhtut juhtis valges kostüümis Nipernaadi, kes pajatas väikese algusloo, kuidas Nipernaadi Valgaga seotud oli (teose „Nipernaadi" autor August Gailit sündis Valgamaal) ning paigutas teatepulga - suure puidust reha - heinakuhja najale uut omanikku ootama. Avaaktusel esines kõnega õpetajate rahvatantsufestivali üks algatajatest Urve Kilk. Kohale oli tulnud 18 rahvatantsurühma üle Eesti. Koheselt pärast festivali avamist alustati samal laval tantsuproovidega. Pärast tantsuproove sai aega veeta õpitubades või tutvuda erinevate vaatamisväärsustega muuseumis, kutseõppekeskuses või Valka linnas.

Väike-Maarja naisrahvatantsurühm Maarjakelluke valis Valgamaa kutseõppekeskuse ekskursiooni, et tutvuda selles koolis olevate kaasaegsete õppeklasside ning ruumilahendustega.

Ekskursiooni viis läbi kooli direktor. 2011. aastal valminud uus õppehoone on projekteeritud väga energiasäästlikult - kütmislahendusena on kasutatud maakütet ning kogu ventilatsioonisüsteem on vastavalt vajadusele reguleeritav. Uudne on ka koolisisene telemeediavõrgustik, mis võimaldab jälgida kooliaktusi ka klassiruumidest või söögisaalist. Õpitavaid erialasid on kokku 9 ning ainulaadsena Eestis on loodud ka eraldi lätikeelne õpperühm. Edasi suundusime einestama Valga põhikooli söögisaali ning mõne aja pärast kogunesime kõik koos rahvariietes Valga kultuuri- ja huvialakeskusesse ühisele kontserdile.

Sellel aastal oli tantsukavade valiku teema kodukohaga seotud. Maarjakelluke esitas Aino Lukmani seatud tantsu „Lugu väikesest Maarjast", mille viisi ja sõnade autor on M. Villo.

Pärast kõikide tantsurühmade esinemist sammus lavale Nipernaadi koos Valga rahvatantsurühma Pilleriiniga, kes andsid pidulikult teatepulga üle järgmise festivali korraldajale - Väike-Maarja naisrahvatantsurühmale Maarjakelluke.

Reha läks vastu võtma rühma juhendaja Aino Lukman, kes oma tänusõnades kutsus kõiki tantsijaid 2014. aastal tormiliselt tantsima Väike-Maarjasse.