Professor Zilmer: tulevikus ei piisa tavatoidu söömisest
See on illusioon, et tulevikus piisab tavatoidu söömisest, väitis Toiduliidu aastakonverentsil Tartu Ülikooli professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer. “Juba praegu on selge, et see arusaam pole elujõuline.”
Põhjuseid on mitmeid, alates toidu kasvatamisest – pinnas vaesustub, üha rohkem tekitatakse ja kasutatakse tehisaineid. Samal ajal vaesustub professor Zilmeri väitel ka seedetrakti mikrobiota. Lisaks pole riikide haigekassades piisavalt raha, et ravida kõiki haigusi.
“Vältimatu vajadus on luua uusi ja sisuliselt innovaatilisi toidutooteid,” väitis professor. Kusjuures kõige väärtuslikumaks muutuvad eesmärgistatud innovaatilised toidutooted, mis on mõeldud inimestele, kes ei ole veel haiged, kuid on haiguse-eelses seisundis ja selliste toodete regulaarne tarbimine päästaks neid haigusest.
Turgu sellistele toidutoodetele peaks olema. Näiteks 36 protsenti Ameerika täiskasvanutest ei ole veel kõrgvererõhuhaiged, aga on selle eelses seisundis. “See on väga suur inimhulk!” rõhutas Zilmer. Või teine näide – 78 miljonit ameeriklast ehk 35 protsenti üle 20aastastest on suhkrutõve-eelses seisundis.
“See on sektor, kus eesmärgistatud innovaatilised tooted hakkavad väga suurt rolli mängima,” tõdes ta. “Need inimesed tarbiksid neid tooteid kindlasti, kuna ei taha haigeks jääda.”
Innovaatilisi toidutooteid tuleks luua koostöös teadusega – teadlased arendavad välja ideoloogia ja ettevõtted toote. Riigid peaksid seda Mihkel Zilmeri sõnul toetama, sest tulemusest on väga suur kasu ka riigile.
Eestis on selliste toodetena juba poes saadaval kohalike teadlaste ja tootjate koostöös sündinud keefir, juust ja jogurt.