Alustati kohtumisega vallamajas. Valla poolt osalesid vallavanem, Võsu kooli direktor Külli Sooväli, sotsiaalnõunik Eha Veem ja valla rahaasju ohjav Katrin Rahuorg.

Valla esindajad andsid linnulennul ülevaate vallast ja põhjalikumalt hariduse teemadega seonduvast. Räägiti probleemidest hariduse rahastamise põhimõtetes, mis sunnivad omavalitsusi kas õpetaja palkadeks riigieelarvest laekuvatele vahenditele peale maksma või koole sulgema. Räägiti ka probleemidest, mis tekivad rändest ning samuti Vihula valla eripärast suvitusvallana.

Tutvustusele järgnevas põhjalikus arutelus jõuti välja hariduse teemadelt kuni haldusreformini.

Pärast sissejuhatust vallamajas korraldas Võsu kooli direktor külalistele ringkäigu Võsu koolis, spordihoones ja Võsupere lasteaias. 

Võsu kool

Vihula vallavanema arvamus selliste visiitide vajalikkuse osas: „Kindlasti on niisugused visiidid väikestes omavalitsustes toonust tõstvad, sest näitavad, et mõned riigiametnikud soovivad reaalset elu ka lähemalt näha. See on tervitatav ja oleks neid vaid rohkem.

On selge, et põletavatele probleemidele sellised visiidid kiiret lahendust ei too, aga kindlasti annab vahetu kontakt mõlemale poolele asjade tegelikust toimimisest ja erinevate otsuste tagajärgedest teavet."

Haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler võttis oma muljed tutvumisest Vihula valla ja tema haridusteemaliste rõõmude ning muredega kokku järgmiselt: „Minu jaoks on silmast silma kohtumised Eesti erinevates omavalitsustes äärmiselt tähtsad.

Paljudel aruteludel, olgu üleriigilistel või ministeeriumisisestel, on kõne all riigi ja omavalitsuste eesmärgid, ülesanded ning vastutus. Ma tahan sellistel aruteludel kaasa rääkida ja oma seisukohti põhjendada. Ilma erinevaid omavalitsusi külastamata ja inimestega rääkimata pole see võimalik.

Kohtumised Vihula vallas olid asjalikud ja meeldivad.

Meile näidatust jätsid eriti südantsoojendava mulje Võsupere lasteaed ja väga ilus, funktsionaalne ning õdus Võsu spordihoone (palun vabandage minu nõrkust, aga ma ei saa kusagil spordirajatistest mööda minna, sest olen selles valdkonnas tegutsenud sportlase, kohtuniku, ametniku ja organisaatorina kokku üle 40 aasta).

Tunnustan ka Võsu kooli, kus me nägime särasilmseid lapsi peale tunde innustunult tegelemas kunsti, muusika ja laulmisega ning tõdesime, et lastele pakutavad huvitegevuse võimalused on peaaegu piiramatud. Kui miski piire seab, siis see on raha, mitte laste või juhendajate huvipuudus.

Lõpetuseks kasutan võimalust soovida Vihula vallale hoolivust, visadust ja tarkust - üheskoos ei ole lahendamatuid probleeme. Palju edu teile!"