Pärast tormilist algust,  jätkusuutlikku tempot keskmaal ja väikest marsruudi korrigeerimist, jõudsime kontrollpunkti Rein Schmidti majapidamises Pimestiku külas. Tõmbasime hinge, sõime suppi ja tutvusime Reinu abihoone uute väravatega. Selle kõige eest pererahvale suur tänu.

Lumisel põllul näitasime ajaloolise laia puulaua eeliseid kitsa plastiksuusa ees. Paraku sissesõidetud radadel ja laskumistel tehti see edumaa kiiresti tasa. Ületades Sinimägede mäestikku, süütasime küünlad II Maailmasõjas langenute mälestusmärgi juures.

Põrguhauamäe kõrguste eduka ja ohvriteta ületamise  järel toimus lõpuspurt Rohelise tänava sirgel. Paraku mõõdukas tempos. Sehkendasime kaardil kilomeetrid kokku ja saime 10-se ringi. Järgmisel päeval viisime küünlad Vabadussõja taastatud ja veel taastamata monumendile.

Muinsuskaitsekuu algust 18. aprillil tähistas Vaivara Huvikeskus ja MTÜ Muuseumi Sõprade Klubi müüriladumistalgutega muuseumi juures. Üllataval kombel olid talv ja lumi selleks korraks läbi.

Müüri korrastamise projekt algas möödunud aastal Kohaliku Omaalgatuse Programmi toel ja on tunda jätkusuutlikkust. Rahastuse eesmärkideks oligi ju oskuste ja tehnilise baasi arendamine ja kogukonna sidususe suurendamine.

Foto: Alar Tasa

Seekord olid siis partneriteks Huvikeskus, klubi ja Sinimäe Kodu. Hoolekandeasutusest osales töödel 10 inimest. Klubiliikmeid oli vähem, sest talgupäev toimus töönädala sees. Vallarahvast esindas Igor Pleckins. Kai Kiiver ja Ivika Maidre kindlustasid köögipoole. Muuseum tänab kõiki talgulisi ja ootab teid ka järgmisel korral.

Möödunud aasta kevadel rõõmustasime, et näitusemaja räästa alla olid pesa teinud räästapääsukeste kõrval ka meie rahvuslinnud suitsupääsukesed. Sügisel paraku nende pesad lõhuti. Mai alguses peaksid sulelised sõbrad saabuma, loodame et nad taasrajavad oma kodud ja neid enam ei lõhuta.

Ilust suve ja kevadet!