Samuti jagasid osalejad oma isiklikke kogemusi ning esinesid ettekandega oma haridusasutuse õuesõppe võimalustest. Sangaste lasteaed Kratila pälvis osalejate tähelepanu lasteaia legendi, loodusläheduse ja KIK loodusprojektidega.

Kuna koolituse põhirõhk oli õuesõppel, viidi enamus tegevusi läbi ehedas looduses. Portugal asub Euroopa lääneserval, "seal, kus lõpeb maa ja algab meri", nagu on öelnud 16. sajandi poeet Luķs de Camões. Lisaks kilomeetrite pikkustele liivarandadele on siin üksikuid abajaid, uhkeid kaljusid, tasandikke ja mägesid ning arvukalt jõgesid. Korgipuud ja eukalüptimetsad väänleva luuderohuga - kogu see müstiline loodus lausa kutsub ennast avastama.

Meie avastusretked ja grupitegevused viidi läbi Peninha metsas, Pedra Amarela skautide välilaagris, Euroopa läänepoolsemal neemel Cabo da Rochal, Sintra mägedes ja kuningate linnas Sintras Pena pargis. Koolituspäevad olid väga põnevad, kogemuste ja teadmiste mahukad ning tervist toetavad.

Mida „Outoor Leadership" koolitus mulle andis? Arvan, et eelkõige hindamatu rahvusvahelise kogemuse, keelelise praktika ning palju häid kolleege üle maailma.

Lisaboonusena sain uusi vajalikke teadmisi ning praktilisi oskusi ja kindlasti mõtteid ning ideid uuteks projektideks.

Tänan Archimedese bürood, kelle rahalisel toetusel sellised ettevõtmised teostuvad, Sangaste Vallavalitsust ja kolleege Kratila lasteaiast mõistva suhtumise ja toetuse eest. Sangaste lasteaed Kratila direktor