Samuti annab alust uuteks valearusaamadeks ja kuulujuttudeks jne jne.

Selguse huvides tuginen üksnes faktidele, seda ka juhul, kui need mõnele ebameeldivad tunduvad.

Ajalehes ilmunud väite kohaselt oli probleemi aluseks Jaak Oksa allkiri pöördumisel, kus juhiti tähelepanu teede halvale olukorrale. Allkirja andmine ei ole kindlasti töölepingu ülesütlemise põhjuseks. Saarde valla teid remonditakse vastavalt arengukavale ja riigi poolt eraldatud vahenditele. Töötajaga lõpetati tööleping üksnes tema tervisliku seisundi tõttu, arsti otsusest lähtuvalt!

Tõde tuleb otsida mujalt.

Ajakirjandusse jõudnud teema algus ulatub eelmisse aastasse. Saarde Kommunaali pöördus lapsevanem, keda pani muretsema koolibussiga sõites kergelt viga saanud ja ehmunud laps.

Kogu vallasiseste õpilasliinide sõitjateveo korraldamine koos vastutusega reisijate turvalisuse eest lasub OÜ Saarde Kommunaalil, millesse suhtume ka täie tõsidusega. Koolibusside tehniline seisukord ning neil töötavate inimeste sobivus on juba pikemat aega terava tähelepanu all terves vabariigis - nii ka meil.

Kuna bussijuhid on juba aastates mehed ning tervisehädad käivad ikka mööda inimesi, siis oli otsus ühene: koolilaste turvalisuse huvides suunata KÕIK bussijuhid tervisekontrolli.

05.12.2012 töötervishoiuarsti Kersti Lõpp´i poolt Jaak Oksa tervisekontrolli osas tehtud otsuse kohaselt ei olnud Jaak Oks sobiv töötama bussijuhina. Teistele valla bussijuhtidele andis arst loa töötada.

Juba järgmisel päeval püüdis Saarde Kommunaal uurida töötervishoiuarstilt sellise otsuse põhjendusi.

Kas tegemist on võib-olla ühekordse probleemiga ning tervislik seisund võib paraneda? Kas bussijuhina töötamine on tõepoolest välistatud? Vastuseks pöördumisele teatas töötervishoiuarst: töötaja tervise osas täpsemate andmete avaldamine ei ole lubatud, kuna tegemist on delikaatsete isikuandmetega.

Saarde Kommunaalil ei ole kuidagi võimalik kommenteerida töötaja tervislikku seisundit. Kas bussijuhina töötamise keeld tuleneb kroonilisest haigusest, terviserikkest, ühekordsest halvast näidust, mõnest tüsistusest või millestki muust - selle kohta saab otsuse teha vaid töötervishoiuarst. Valus fakt - töötervishoiuarst ei andnud Jaak Oksale luba töötada bussijuhina. Tööleping lõpetati.

Puudub igasugune alus kahelda arsti otsuses töötajale antud tervisliku seisundi hinnangus! Ei väsi kordamast, et sõitjate turvalisus on esmatähtis. Me ei vea küttepuid ega kartuleid, vaid lapsi.

Vaielda võib iga asja üle ning arvamust saab avaldada iga inimene. Olgu siis arvamusplatsiks pood, tuttavate seltskond või ajakirjandus ja arvamuste teemadeks antud allkiri, jahiseltskond või teise bussijuhi töökogemused.

Ametiasutus ei saa oma tegevuses lähtuda aga ajakirjanduseski viidatud kuuldustele, juttudele ega hinnangutele. Nii kaalukate otsuste nagu töölepingu ülesütlemine aluseks saavad olla vaid juriidilised alused ja faktid - ka juhul, kui need on mõnele osapoolele mittesobivad.

Töövaidluskomisjoni otsus töölepingu ülesütlemise kohta on konkreetne ja ühene. Siinkohal asjast huvitatutele teadmiseks väljavõte otsusest: „Töövaidluskomisjoni 14.03.2013 otsusega jäeti Jaak Oks'a avaldus rahuldamata.

Töövaidluskomisjon luges OÜ Saarde Kommunaal poolt Jaak Oks'a töölepingu erakorralise ülesütlemise õiguspäraseks ning asjas kogutud tõendeid hinnates nõustus, et tööandja ei ole öelnud töötaja töölepingut üles kergekäeliselt, vaid on püüdnud leida võimalusi töösuhte jätkamiseks.

Samas on töövaidluskomisjon nõustunud, et tulenevalt tööandja kohustusest tagada sõitjate ohutu ja sõiduplaanis ettenähtud ajal kohaletoimetamine ning veoteenuse kvaliteet, ei olnud tööandjal võimalik kõiki asjaolusid ja mõlemapoolset huvi arvestades töötajaga töösuhet jätkata."

Kahjuks ei nõustunud Jaak Oks töölepingut lõpetama rahumeelselt läbirääkimiste teel, mille tulemusena jäi tal saamata ka pakutud vääriline hüvitis seni tehtud töö eest.

Loodan, et tõin loosse selgust ja paljud kõhklused-kahtlused said selgemaks.

Turvalist liiklemist, vähem kiusu ja kena kevadet!