Publiku lemmiku tiitli pälvis ülekaalukalt Robert Andreas Verlin Surjust. Noorema vanuserühma II ja III koht läksid jagamisele Kilingi-Nõmme õpilaste Mirtel Miguri ja Andreas Pärna vahel. Vanemas vanuserühmas sai II koha preemia publiku lemmik, surjukas Robert Andreas Verlin ning III preemia Merlin Raid Kilingi- Nõmmest.

Järjekorras juba teist aastat toimuv üritus kaasas sel korral ka Saarde valla õpilased, kes pakkusid surjukatele väga kõva konkurentsi.

Minule kui ürituse eestvedajale oli suur rõõm näha, kuidas saal on täis rõõmsaid võistlusjanulisi noori, kes tahavad omavahel konkureerida, olla, ja saada parimaks. Loomulikult pean kiitma nii Kilingi-Nõmme Gümnaasiumi kui ka Surju Põhikooli eesti keele õpetajaid, kes õpilastele luuletuste deklameerimisel juhiseid jagasid. Etlemist vaadates- kuulates eristusid selgelt head ja väga head võistlejad, kelle seast parimate välja selgitamine polnud sugugi lihtne ülesanne. Parimate puhul sai aga määravaks kindlasti see, et nad suutsid end luuletuse „sisse" kujutleda. See polnud pelgalt pähe õpitud teksti ilmekas ette kandmine, see oli sõnadele ja mõtetele tiibade külge kasvatamine ning nende ära värvimine.

Žürii nautis ja publik nautis.

Selle etluskonkursi kõige olulisem eesmärk on innustada maanoori õppima ja esinema, end proovile panema ja konkureerima.

Loodan väga, et sel konkursil osalemine ja loomulikult auhinnalise koha saavutamine tekitab tahtmise võtta ette üha uusi väljakutseid ning saada järjest tublimaks.

Võib-olla avastab mõni osaleja endas näitlejaande või mõni teine tahtmise luuletajaks. Võib-olla saab keegi julgust ise mõnda sellist ettevõtmist eest vedama hakata. Loomulikult aitab etluskonkurss tuletada meelde varalahkunud luuletaja Ilmi Kollat, tähistada emakeelepäeva ning tutvustada tublit Surju Põhikooli, kuid kõige rohkem soovin julgustada maanoori olema aktiivsed ja igast heast võimalusest kinni haarama.

Žüriis osalemise eest tänan eriti Riigikogu liiget ja Tartu Ülikooli professorit Aadu Musta, kes tunnustas tublisid noori osalemise eest ning meelitas neid kõiki tulevikus Tartusse kõrgharidust saama. Korraldusliku poole pealt tänan loomulikult Kilingi- Nõmme Gümnaasiumi ja Surju Põhikooli töötajaid ning Saarde vallajuhtide vastutulelikkust. Suur aitäh ka Rahva Raamatu raamatukauplusele, kes panustas omalt poolt auhinnafondi.

Mul on hea meel ka selle üle, et info Surjust alguse saanud konkursist on praeguseks jõudnud juba kahe valla piiridest kaugemale ning mujalt koolidest tuntakse huvi edaspidi võistlusel kaasa löömiseks. 2014. aastal võiks omavahel mõõtu võtta juba kuue-seitsme kooli õpilased, 2015. aastal veel rohkem ja nii edasi. Surju etluskonkurss vallutab Pärnumaa ja see on suurepärane!