Nende hoonetega on seotud ka kõige suuremad tööd. Olulisim lähiaja ehitus läheb lahti Kiili koolimaja juures, mida laiendatakse nelja klassiruumi võrra. Et lapsed ikka majja ära mahuks. Juurdeehituse teostab hanke korras valitud ehitusettevõte.

Tööd koolimajas ei piirdu siiski vaid juurdeehitusega, majas tuleb teostada ka tehnosüsteemide hooldused ja igasuvine vältimatu sanitaarremont.

"Tahes-tahtmata tuleb seda teha, sest kui hoonet intensiivselt kasutatakse, siis see ka kulub," ütleb Assar Kalvet ja lisab, et samasugune igasuvine remont tuleb teha ka lasteaias ja rahvamajas.

Odavam ja soojem

"Teha on palju, aga kõike korraga ei saa, sest eelarve seab piirid. Aga ühiskondlike hoonete ekspluatatsioon ongi päris kallis lõbu! Samas ei ole ka ükski ülioluline asi tegemata jäänud," nendib ta.

"Lasteaia puhul on oluline see, et seal töötab nüüd õhksoojuspump," ütleb haldusjuht.

Kiili alevis on vabariigi kõrgeimate sekka kuuluvad küttehinnad.

"Uus küttesüsteem säästab küttekulusid ja võimaldab kütta lasteaeda täpselt siis kui seda vaja on" lausub Kalvet.

Õhksoojuspumba käivitamisega oli küll algselt probleeme kuna lasteaia elektrivõimsuse suurendamine võttis oodatust rohkem aega. Eesti Energia lihtsalt on nii suur ettevõte, et asjaajamine on aeglane. Nüüd töötab küttesüsteem probleemideta.

Nagu oma kodus

Suvi, mil enamik inimesi puhkab, on varahalduse meestel kiire aeg. Eestimaa kliima on selline, et osa töid saab teha vaid suvel. Talvel on olukord vastupidine - siis peab tegema töid, mida aastaaeg ise pakub: põhiliselt võitlus lume ja jääga. Lund lükatakse traktoriga, labidaga.

"Mehed on meil sellised, kes saavad peaaegu kõigega hakkama," ütleb Kalvet, kui pärida, kas abikäsi ka mõne töö jaoks tarvis läheb. Torutööd, elektritööd, tehnika ja seadmete korrashoid, remonditööd jne jne.

Kui vaja, tehakse näiteks riiuleid, sest nii tuleb odavam. "Kõike me muidugi füüsiliselt ei jõua ja kõike polegi mõtet ise teha. Aga kui vähegi jõud ja mõistus peale hakkab, teeme ära," ütleb haldusjuht. "Iga majaomanik teab - kogu aeg on midagi vaja teha, miskit parandada."

Et kodukoht on põlisel Kiili valla elanikul südames, kinnitab ta ka ise. Ja seetõttu oligi Kalvetil lihtne valikut teha, kui pool aastat tagasi varahalduse haldusjuhi kohta pakuti. "Käisin varem Kuusallu tööle. Nüüd töötan kodulähedal ja saan kiiresti kohale ka töövälisel ajal kui selleks vajadus," ütleb ta.

"Ja võimalus teha midagi kodukoha heaks ei ole ka vähetähtis.