Aprillikuu vallavolikogus võeti vastu Juuru valla tuleviku jaoks väga oluline otsus - asutada koos Kohila vallaga Siht­asutus Juuru ja Hageri Kihelkonna Muu­seumid, see toimus 2012. aasta 28. detsembril Kultuuriministeeriumiga sõlmi­tud koostöölepingu valguses. Leping nä­gi ette riigiasutuse Mahtra Talurahvamuu­seum ümberkorraldamist sihtasutuseks muuseumile kuuluvate varade baasil.

Sihtasutuse asutamise poolt olid kõik kohalolnud volikogu liikmed. Kuigi - nii nagu ümberkorraldamise arutelul, oli opo­sitsiooni ideoloogi Hannes Valdi sooviks eelnõu kahtluse alla panna. Ise ta paraku kohal ei olnud, ettepanek oli esitatud kir­jalikult.

Tänan vallavolikogu selle otsuse eest! Selgelt oli tajutav volinike soov mõelda laiemalt kui ainult muuseumi tulevikule. Sihtasutuse eesmärke käsitleti mitme vald­konna (haridus, kultuur, turism, ettevõt­lus) üldiste arenguvõimaluste kontekstis.

Loodame, et Kohila vallavolikogu an-nab samuti oma heakskiidu sihtasutuse loomisele ja me saame koos alustada uue organisatsiooni arengustrateegia koosta­mist, et luua võimalus tema iseseisvaks majandamiseks ja valdkonna arenguks.

Kinnitan teile, et me oleme tegutsenud alati usus ja lootuses, et Juuru vald are­neks ja kasvaks ajaga sammu pidades, et meie piirkond oleks elujõuline. Ainuke võimalus piirkonda arendada, on inimesi kaasata, andes neile asju ise teha. Reeg­lina teevad need inimesed, kes peavad end kogukonna liikmeks. Ilus näide on Pirgu küla terviserada, kus eestvedajatel on selge visioon ja eesmärk. Pirgu tervise­rada pälvis konkursil Raplamaa aasta te­gu 2012 parima elukeskkonna projekti tiitli ning käesoleval aastal Rapla maavanema ja Rapla maakonna tervisenõukogu tun­nustuse tervisevaldkonnas.

Kõik tundubki lihtne, katsume piirkon­na arengut planeerida meie soovidele ja elulistele vajadustele vastavalt, kuulame ära inimesed, mõõdame ära vajadused­võimalused, kuid - meie, inimesed, oleme erinevad, - mõttemaailmalt, kasvatuselt, hariduselt ja võimekuselt. Erinevad on soovid ja vajadused, mõni on häälekam, mõni vaiksem ja vähemnõudlikum, mõni ei lase teistel üldse arvamust avaldada. Kõik ei haaku ja kedagi ei saa sundida.

Kui teil on vaja motivatsiooni, siis vei­di enda ümber ringi vaadates võime tun­nistada, et Juuru vallas on hea elada. Asu­me suurematest keskustest mõistliku auto­ja bussisõidu kaugusel. Meie infrastruk­tuuri on arendatud plaanipäraselt. Meil on väga head alusharidust pakkuvad las­teaiad Juurus ja Järlepas, meil on Juurus ja Järlepas näiteringid, millega võite igal hetkel liituda, samuti on mõlemas kesku­ses laulukoorid, kuhu meelsasti võetaks vastu uusi lauljaid ja paljutki võiks veel alustada, kui leidub osavõtjaid ja eestve­dajaid.

Alates 2014. aasta sügisest ei ole meie koolis gümnaasiumiastet, kuid oleme enam kui veendunud, et Juurust ei kao kool mitte kunagi, sest piirkond on stabiilne ja elu­jõuline. Gümnaasiumiastme sulgemise otsus tehti volikogus läbi suurte vaidluste, see polnud kerge ega meelepärane, kuid tulenes reaalsusest ja hariduse riiklikest arengusuundadest, kus gümnaasiumide­le seatakse kindlad nõudmised.

Lugupeetud vallaelanikud, kutsuge oma sõpru-tuttavaid siia elama! Meil pole täna küll teatrit, kino ega veeparki, kuid need on poole tunni autosõidu kaugusel.

Suvi on ees, võtke rohkem osa oma kodukoha üritustest, see annab võima­luse üksteist tundma õppida ja paneb mõtlema koostööle. Kui me ise ei tee, jääb tegemata, mitte keegi ei tule meie eest vajalikke asju tegema.

Ilusat kevadet teile ja pikka iga Juuru vallale!