Proovid toimusid kaks korda nädalas klaveri saatel, treeniti kehahoidu ja õpiti erinevaid tantse. Repertuaaris olid eesti rahvatantsud ja teiste rahvaste tantsud (läti, leedu, vene, ukraina).

Esineti oma klubi üritustel, osaleti taidlusfestivalidel, kust toodi koju naisrahvatantsurühmade laureaadi tiitel ja solistide aukirjad.

Jätkusid proovid ja tulid uued esinemised kodupubliku ees ja kaugemal. Meeldejäävad olid kontserdid teiste taidluskollektiividega Narva-Jõesuu sanatooriumis.

Aastad möödusid, aga tarmukad naised leidsid ikka aega pere ja laste kõrvalt õhtuti klubisse tantsuproovi tõtata. Tublile tantsukollektiivile muretses Rakvere ETP vabariiklikuks üldtantsupeoks uued säravad Kuusalu kihelkonna rahvarõivad, milles oli osa ka naiste enda näputööl. Tänu Liia Hüüsi professionaalsele juhendamisele omandasid tantsijad head tantsuoskused. See oli nagu vundament, et läbida tihedad konkursid pääsemaks üldtantsupidudele aastatel 1985, 1990, 1994, 1999, 2004, 2009. Liia Hüüs oli juhendajaks 17 aastat.

Tänu Sõmeru valla sõprussidemetele avanes 1995. aastal võimalus sõita Soome - Nurmosse, kus meie esinemine märgiti ära ka kohalikus ajalehes. Meeldejääv oli ka reis Norrasse, kus tutvustati eesti kultuuri ja esitati eesti rahvatantse. Lisaks esinemistele sai Norra mägedes turnida ja kohalikke kultuurielamusi nautida.

Aastatel 1999-2002 oli juhendajaks Mare Sipsaka, kelle särav natuur muutis ka meid. Tema sidemed viisid meid tutvuma suvise Saaremaaga, kus toimus esinemine ning simman kohalike taidlejate ja vallarahvaga.

Praegu on Sõmeru Sõsarate juhendajaks särtsakas Malle Tiinas, kes tõi rühma värskust ja uusi tuuli. Repertuaari tulid muudatused, rahvatantsudele lisandus line-tants. Tehnika arenedes suri välja maestro ametikoht, nüüd tantsime muusikakeskuse helide saatel.

Siinkohal sügav lugupidamine ja kummardus kõikidele klaverisaatjatele, kellel jätkus tahtmist ja närvi kaks korda nädalas tulla õhtul klubisse ning tüdimuseni mängida-korrata tuttavaid viisijuppe, et tantsijad (keda teatavasti ei sega ükski muusika) lõpuks ometi sammud selgeks saaksid.

Seoses osalemisega Viru Särul tekkis vajadus leida tantsurühmale nimi. Aitäh Tiina Eralale ilusa nime eest!

Aastate jooksul on erinevatel põhjustel vahetunud lisaks juhendajatele ka tantsijaid. Algkoosseisust on alles vaid kaks naist. Tantsimise staaž rühmas on erinev 3-20 aastani.

35 aastat on pikk aeg ühele kollektiivile. Suur tänu meie juhendajatele, kellel on olnud kannatust meie, isepäiste elurõõmsate naistega tegeleda. Meid hoiab koos hea omavaheline läbisaamine, sõbralikkus, kaaslastest hoolimine ja kindlasti armastus tantsu ja liikumise vastu. Midagi ei tule kergelt: proovis saab naha märjaks, ajud ragisevad, et jätta meelde liikumisjooniseid ja pingul kuulmismeel püüaks iga muusikaheli. Läbi on tantsitud mitu paari susse, pastlaid, kingi ja rahvarõivakomplekte.

Esinetud on erinevatel üritustel: vabariiklikud laulu- ja tantsupeod, Virumaa tantsupeod, meeste tantsupidu Rakveres, naiste tantsupidu Jõgeval, talvetantsupeod Viljandis ja Kohtla-Nõmmel, suvine tuhamägede tantsupidu Ida-Virumaal, esinemised Viru Särudel ja Baltica folkloorifestivalil, meeldejäävad on olnud ühised ülesastumised koos ansambliga Törts ning loomulikult arvukad esinemised koduvalla tähtpäevadel ja pidudel. Kõige eelneva kõrvalt oskame leida aega, et tähistada sünnipäevi, käia koos teatris, reisimas ning olla armastav naine abikaasale, hea ema lastele ja nooruslik vanaema lastelastele.

Täname Sõmeru valda, kes on toetanud meie tegevust nii materiaalselt kui moraalselt. Aitäh, Toivo Suder, kes sa meie tegemised oled fotokroonikasse jäädvustanud.

Head sõbrad ja tuttavad, tulge meie sünnipäevakontserdile ja kaunistage oma kohalolekuga meie pidu!

Sõmeru naisrahvatantsurühm SÕMERU SÕSARAD tähistab laupäeval, 18. mail kell 19.00 Sõmeru keskusehoones kontserdiga oma 35. tegevusaastat.