Kõigil külavanemail ja teistel külaaktivistidel oli võimalik teha ettepanekuid ja kaasa rääkida käesoleva korra valmimisel.

Kord on aluseks valla eelarvest küladele ja alevikele määratud rahaliste vahendite jaotamiseks kohaliku elu edendamiseks ja külakeskkonna parendamiseks.

Raha jaotatakse külade ja alevike vahel, millel on valitud küla- või alevikuvanem vastavalt valla-, küla- ja alevikuvanema statuudile, on olemas kehtiv ja üldkoosoleku poolt kinnitatud arengukava ning kus tegutseb vähemalt üks mittetulundusühing, mille põhikirjalistes eesmärkides sisaldub kohaliku elu edendamine.

Eraldatud rahalisi vahendeid on lubatud kasutada lähtuvalt küla või aleviku arengukavast ja külaelu edendamise põhimõttest investeeringu- ja tegevuskuludeks ning projektide omafinantseeringuteks.

Kuna paljudel küladel ei ole veel oma toimivat arengukava ja lähiminevikus on valitud ka mitmeid uusi külavanemaid, siis sai 13. aprillil Ravila Külaarendamise seltsi eestvedamisel Ravila külakeskuses läbi viidud Kose ja Kõue valla ühine külade ja alevike arengukavade koostamise koolitus. Koolitajaks oli Kose vallavolikogu liige Uno Silberg. Kohale olid tulnud ikka kõige tublimad ja aktiivsemad külavanemad nii Kõue kui Kose vallast, aga ka teisi huvilisi, kellele külaelu edendamine südamelähedane on olnud. Koolitusel räägiti külade ja alevike arengukavade koostamise alustest, tegevuskavast, lähteülesannetest, kaasamisest ja koostööst, finantseerimisest, olemasolevatest õigusdokumentidest, lepingutest, teksti koostamisest; jagati näpunäiteid, kuidas kirjeldada hetkeolukorda, küla taristut, inimkapitali, visiooni; tutvustati erinevaid analüüsi vorme ja meetodeid.

Kohvipausi ajal tehti lähemalt tutvust kahe valla külavanemate vahel ja arutati ka koostöö võimalusi, saab ju pärast valimisi sellel sügisel ühinevatest Kose ja Kõue vallast üks ja ühine - Kose vald. Praeguse 22 küla ja 3 aleviku asemel hakkab Kose vallas olema 58 küla ja 5 alevikku.

Koolituspäeva kokkuvõtteks võib öelda, et päev oli töine, asjahuvilised ise aktiivsed ja valmis juba lähinädalatel arengukava koostamisega alustama.

Kõigepealt peavad külaelanikud aga ise omakeskis selgeks tegema, millist arengut nad külas näha soovivad.

Küla või aleviku arengukava koostamine ei ole just kerge ülesanne, kuid vajalik edaspidiste arengute väljaselgitamiseks ja paikapanemiseks, oluline on siin ka külaelanike koostöö ja erinevate huvigruppide kaasamine.

Arengukavade koostmisel on valmis nõu andma ja omi kogemusi jagama Uno Silberg tel 506 5533 või uno.silberg@gmail.com.