Esiteks - Luunja valla rahvastiku arvus ning struktuuris on viimastel aastatel toimunud väga suured muudatused - alates 2008. a. on lisandunud ligikudu 1000 uut elanikku, sh hulgaliselt laste­ga noori peresid.

Teiseks - käsilolevad ja kavandata­vad muudatused mitmes valdkonnas: gümnaasiumiastme tulevik, lastehoiu­võimaluste laiendamise vajadus, noor­sootöö, spordi ning kultuuri senisest jõulisem arendamine ja kaasajastamine eeldavad senisest enam keskendumist nende valdkondade sisulisele koordi­neerimisele. Üha kasvav töömaht ei võimalda kõikide ülaltoodud valdkon­dade ning lisaks sotsiaalvaldkonna koordineerimist jätkuvalt teostada ühe nõuniku poolt.

Loodav haridusnõuniku ametikoht hõlmab lisaks hariduse, kultuuri, spor­di ning noorsootöö koordineerimisele tegelemist avalike suhetega (valla info­leht ja veebileht jm) ning kogukonna­tööd (mittetulundussektor, külaliiku­mine, projektid jm).

Nõunik planeerib oma vastutusala te­gevusi, koordineerib asutuste tegevust ning teeb nende üle järelvalvet, koos­tab arengukavasid ning vastutab nen­de täitmise eest, koostab õigusaktide eelnõusid, valmistab ette valdkonna eelarveosa, nõustab valla ja asutuste juhte ning kodanikke, valmistab ette ja juhib projekte oma valdkondade piires, peab kirjavahetust, lahendab avaldu­si, hoiab korras dokumentatsiooni jne. Lisanduvad lasteaiajärjekorraga, koo­likohustuse täitmisega, erivajadustega lastega jm seonduv.

Töö ümberkorraldamine annab või­maluse keskenduda põhjalikumalt valdkondadele, millel on valla edasise arengu seisukohast võtmeroll - hari­dusvõimalused, vaba aja veetmise või­malused, kogukondade aktiiveerumine ning perede sotsiaalne toimetulek on olulised, pakkumaks olemasolevatele ja lisanduvatele elanikele meelepärast keskkonda kvaliteetseks eluks ja aren­guks.

Hetkel on muudatustega hõlmatud valdkondades 2 ametikohta, muuda­tuste tulemusena ametikohtade arv ei muutu. Samuti ei kaasne muudatusi 2013.a. personalikulude osas - kulud kaetakse kehtiva eelarve piires.