„Kui kultuurimaja ette kohale jõudsime, siis mõtlesime tõesti, et kuidas me siia küll ära mahume," sõnas pea poolesajalise esinejateväe eesotsas bussiga Mõisakülla saabunud Mõniste rahvamaja juhataja Ave Saluorg.

 „Oleksime ka tahtnud tulla Mõisakülla 45-kohalise bussiga, aga kuna saarel on suurim vaid 16-kohaline, siis pidime esinemissõidule välja valima kõige paremad," kõneles Kihnu rahvamaja juhataja Veera Leas.

Esinemisotsa tegi lahti Mõisaküla kultuurimaja bigbänd Iivo Hakkaja juhatusel. Lisaks astusid pika vaheldusrikka õhtu kestel võõrustajatest üles näitering, eakate tantsuja mänguring Ära Noruta!, tantsurühmad Vaprakesed, Ütenkuun ja Bahiira ning segaansambel Kungla. Mulgimaad esindas veel Halliste rahvamaja tantsurühm Omad Tüdrukud.

Võrumaa pärimuskultuuri tutvustasid menukalt Mõniste sega- ja naisrahvatantsurühm, Mehkamaa memme-taadi tantsurühm ja memmede lauluansambel.

Meeldejäävad olid eriliselt rõõmsate nägudega Kihnu noorikute tantsudlaulud ning kahe Kihnu poisi haarav lavasõu. Kõik nad kuuluvad saare igas eas lauljaidtantsijaid- pillimehi liitvasse folkloorirühma Kihnumua, mida juhendab Katrin Kumpan.

Rahvalik pärimuspidu kultuurimajas jätkus hilisööni jalakeerutusega Mõniste kapelli ja Mõisaküla pillimehe Udo Jakobsoni muusika saatel.

Pühapäeval tegi enamik eelnimetatud esinejaid teistkordse etteaste tuulise, eelmisel päeval talgutel heakorrastatud suveaia laval. Seal esinesid veel Halliste tantsurühmad Hanna ja Sõsare Anu Kanguri juhatusel. Sellest kontserdist sai osa ka linnarahvas.

Külalised Kihnust ja Mõnistest ööbisid Mõisaküla viilhallis. Koolimaja sööklas pakuti neile pühapäeval hommikueinet.

Enne esinemist jäi aega tutvuda Mõisaküla muuseumi, raamatukogu ja luterliku kirikuga. Tore pärimuspidu läks korda tänu tublide vabatahtlike abile ning Mõisaküla linna ja Kultuurkapitali toetusele.

Aasta tagasi kohtusid Eestimaa kolme kultuurilembese paiga taidlejad esmakordsel ühisel pärimuspeol Mehkamaal Mõnistes. Tuleval aastal on peoperemeheks kihnlased.