Waldorfhariduse süsteem on püsinud muutumatuna juba üle 90 aasta just seetõttu, et see pakub toimivat lahendust. Selle suur eelis on ka väga põhjalik filosoofiline taust (antroposoofia).

Maailmas on waldorfõppeasutusi väga palju ja neid tekib aina juurde, mis tähendab, et waldorfhariduse on saanud juba mitu põlvkonda, kes panevad ka oma lapsed võimalusel samasugust haridust omandama.

Waldorfkooli on oodatud kõik lapsed - tavapärasest aktiivsematest kuni lasteni, kes vajavad süvenemiseks rohkem aega.
HELBEVALTS: Tüdrukud proovivad, kuidas oma kätega teha kaeraterast helbeid. Foto: Alar Allas

Tegevusringi avasõnas tutvustas seltsi kõneisik Herman Aus ühenduse senist tegevust ja eesmärke. Seltsi juhatus tegutseb praegu selle nimel, et välja selgitada tegelik huvi waldorfkooli ja -lasteaia vastu. Nimetatud õppeasutused on plaanis avada Kaarma koolihoones, kuna see asub peaaegu Saaremaa südames ja on kõikidest suundadest tulijate jaoks enamvähem ühekaugusel.

Tutvustusele järgnesid seltskondlikud ringmängud sõrulaste pärimuskultuuri edendaja Mari Lepiku juhendamisel. Edasi meisterdati riidest ja lambavillast nukukesi ning paberlinnukesi.

Lastele pakkus suurt huvi ka helbevalts, kus nad said proovida, kuidas kaeraterast oma kätega helbeid teha. Lapsevanemad võisid samal ajal vahetada mõtteid waldorfpedagoogika ja tulevase õppeasutuse üle, küsida küsimusi juturingis.

Waldorf-lasteaia päevast andis täpse ülevaate Kadri Viil, kes on waldorfpedagoog Arukülast. Kuna lapsevanemaid huvitas enim waldorfkooliga seonduv ja rõõm on ka tõdeda, et kooli asutamisele soovib kaasa aidata lisaks seltsi praegustele liikmetele tublisti üle 10 inimese, siis tegutseb selts edasi selle nimel, et ühisel jõul liikuda kooli asutamise poole. Aga seda muidugi juhul, kui tuleb kokku piisavalt nii lapsi kui ka toetavaid lapsevanemaid.

Tegevusringis läbiviidud küsitluse tulemused näitavad, et enim lapsi, kelle vanemad on huvitatud alternatiivharidusest, on 4-5-aastased, kelle koolitee peaks algama aastal 2015. Selts töötab edasi selle nimel, et hakata huvitatud lapsevanemate teadlikkust tõstma, korraldades koolitusi, seminare ja õpitubasid, mida tulevad juhendama kogenud waldorfpedagoogid mandrilt. Esimene sissejuhatav koolitus on plaanis sel suvel.

Kui leidub huvilisi, kes soovivad kaasa aidata, võtke ühendust seltsi kodulehe www.waldorfsaaremaa.ee kaudu või e-meili teel info@waldorfsaaremaa.ee.
 

Tegevusringis osalenud lapsevanema Taavi kommentaar

Tegevusring oli väga huvitav ja vahva. Lastele meeldis teiste lastega mängida ja mänguasju meisterdada. Mitu päeva hiljemgi veel laulsime neidsamu ringmängulaule.

Kuna siiani pole waldorf-lasteaia või -kooli võimalust olnud, pole ma ise selle kohta midagi ka uurinud. Selles mõttes oli laupäevane ettevõtmine väga huvitav ja andis ettekujutuse, millega on tegemist ja millises suunas plaanid liiguvad.

Tahan kiita eestvedajaid, tänu kellele lapsevanemate ja laste valikud siin Saaremaal laienevad