Pärnus mäletatakse kindlasti legendaarset bussikontrolöri Marikat, kes bussijäneste püüdmisega nii hoos oli, et läks käsitsi kallale lapsele, kel oli küll sõidupilet, aga kaasas ei olnud õpilaspiletit. Üks teine kord lõi ta bussijänest jalaga ja mõnitas invaliidi. Tõepoolest, bussis ei tohi piletita sõita, kaasas peavad olema õpilaspilet ja invaliidsust tõendav dokument, kuid agar töötaja valis kaaslinlaste ausamaks muutmiseks äärmuslikud ning häirivad meetodid. Kuigi reisijad kaebasid ja ajalehed kirjutasid Marika vägitegudest, õigustas tollase Pärnu bussiparki juhtkond oma töötajat ja kiitis teda. Senikaua kui järjekordsesse intsidenti sattus mees, kes bussikontrolöri kohtusse kaebas ja bussireisijate hirm ametkohast ilma jäi. Sellele eelnenud kohtuprotsess oli kõmuline ja paljuräägitud-kajastatud, sest see puudutas paljusid inimesi ja nende õiglustunnet.

Kihnu inimesed tunnevad-kardavad samuti üht daami, kes oma tööd agaralt, ja vabandatagu mind väga, ogaralt, teeb. Muidugi käib jutt (ühest konkreetsest) turvafirma G4S vormi kandvast   turvatöötajast. Ja kuigi Pärnu lennujaama lennundusjulgestuse eest vastutav isik Laur Lumpre ütles mulle Kihnu Lehe maikuu numbris avaldatud intervjuus, et „julgestustöötaja teeb oma tööd tõelise pühendumisega" ja „ei ole antud voli ühelgi tasandil tunda kellegi suhtes haletsust või inimlikkust", ei veennud see mind mitte üks põrm. Inimlikult, viisakalt ja sõbralikult saab käituda ka oma tööd hästi tehes.

Vaat mina ei usu, et tekitan juukseklambriga varustatult kahtlust ja keegi võib arvata, et ma sellega päise päeva ajal Kihnu lennukis piloodile kallale võin karata või üldse kunagi kellelegi. Või et keegi terve mõistusega inimene võiks arvata, et Talvi võiks Janette turvahällis lõhkekeha või muud ohtlikku vedada või et Marily pakkis jõulukinki midagi lennuohutusele kahtlast.

Ja see juukseklamber on minuga ennegi lennukiga sõitmas käinud, hiljuti sõitsime Tallinna lennujaamast Londonisse ja sealt tagasi - ei äratanud ma seal mingit kahtlust. Helistasin ka G4S turvajuhile..., kes sarnaselt Laur Lumprele ütles, et Pärnu lennujaamas kehtivad rahvusvahelised reeglid, kuid juukseklambriloo kohta ütles ta: „See on küll imelik..."

Nii et tegelikult on ju ikka kõik inimeses kinni - nii nagu alati igal pool ja kõikide asjadega. Mõni bussijuht laseb su paigas, kus peatust ette nähtud pole, bussist välja ja ütleb paar head sõna teele kaasa, mõni teine aga sõimab läbi, et sa seda üldse küsida julgesidki.

Ühtviisi olulised on ju mõlemad - et töö oleks tehtud südamega ja hästi, sealhulgas reeglite ja seaduste järgi ja et ka kliendid kiidaksid - tegelikult on need ju omavahel vägagi seotud.

Ja tõesõna, mulle ikka põrmugi ei meeldiks poemüüja, kes kartulite eest maksmata laseks poest välja jalutada.

Igaks juhuks rõhutan siiski veel üle, et lennureisijate meelepaha on suunatud siiski vaid ühe inimese vastu ega ole kuigivõrd seotud Pärnu lennujaama ega lennufirma töötajatega. Vastupidi, lennufirma ja Pärnu lennujaama töötajad on alati sõbralikud, vastutulelikud ning rõõmsameelsed ja lennuliiklus Kihnu ja Pärnu vahel on hästi korraldatud. Turvatunnet ja kindlust sisendavad hoopis nemad.