Märkimisväärseks teeb ühishanke asjaolu, et see on Harjumaal esmakordne ettevõtmine, ütleb HÜK-i tegevjuht Tõnu Tuppits. "See on maakonnas esimene kord, kui kaks või enam omavalitsust teevat hanget koos," märgib ta. "Eriliseks teeb esimese katsetuse veel see, et üks valdadest, Rae, pole HÜK-i liige."

Kuna Kiili, Jõelähtme ja Raasiku tahtsid ühist piirkonda, jäi Rae geograafiliselt nende vahele. "Kohtusime Rae vallajuhtidega ning nad olid piirkonnaga nõus ühinema," räägib Tuppits. "Soov oli haarata jäätmeveo piirkonda ka Rae valla lõunaosa, kus hajaasustuse tõttu oli jäätmevedu korraldamata."

Teine eesmärk oli saavutada suuremale piirkonnale sarnased teenuse osutamise tingimused ja hinnad. "Lähtusime n-ö hulgiostmise loogikast - suurem piirkond on ettevõtjale ahvatlevam ning loodame ka, et teenuse hinnad saavad läbipaistvamad ja püsivamad," selgitab Tuppits.

HÜK loodi mullu juunis üheksa Harju omavalitsuse poolt. Keskuse eesmärk on kavandada ja korraldada ühiselt jäätmehoolduse arendamist. See ei tähenda vaid ühishangete korraldamist, vaid ka nõustamist ning rahvusvahelise praktika toomist Harjumaale. Üks taoline praktika ongi koostöös jäätmeveo piirkondade moodustamine.