Tegelesin parasjagu väga kultuurikauge tegevusega ja kahe tunni jooksul ei tulnud ühtegi tarka mõtet. Siis meenuski minu seemnelaegas, lugesin nad veelkord läbi ja valik langes kollasele paberrullile, millele oli minu väike ustav tantsija kirjutanud oma mõtted. Tundus armas ja arvan ka ära tundvat kirjutaja, aga mitte see pole tähtis. Tähtis on see, et sain inspiratsiooni ja lasen end sellel soovil juhtida.

Kõik kirjapandu saab olema isiklikust tarkusest ning oma silmi ja kõrvu usaldades. Nii pikk sai sissejuhatus, aga nüüd asja juurde. Osalesin Kaiu valla kultuuripäeval seitsmendat korda. Kuus eelmist on olnud paljuski sarnased, vaid väikeste erinevustega. Kuid seitsmes oli minu arvates täiesti teistsugune ja erinev heas mõttes. Kui tähele panite, oli sündmusel kolm osa.

Esimene oli deviisi all „Tantsuviis keelitab tuska ja jahedust jätma". Ehk teisisõnu kontsert algas Kuimetsa spordimajas tantsurühmade esinemisega ja neid juba Kaiu vallas jätkub - kaks naisrühma, kaks memmede rühma, vanem segarühm ja noorte segarühm, kuus sai kokku. Siia pole veel rehkendatud lasterühmad.

Usun, et kõik tantsijad ja tantsuõpetajad rõõmustasid kõige enam avara, valge ja õhurikka ruumi üle. Tantsija sai end näidata ja pealtvaataja näha. Selline otsus oli BINGO! Muidugi olid kõik tantsijad tublid, võimekad, esitatud tantsud lahedad ja mitte just kõige kergemasse kategooriasse kuuluvad.

Teise osa deviisiks paneksin „Lauluke ühine ei jäta kedagi hätta ja näitlemistahe mure teeb tühiseks". Üles astusid naisansambel ja - oh üllatust, jõudu on kogunud ja rahva ette astus taas segakoor. Helgi Viirlaid ja Argo Niinemets on need tublid inimesed, kes rahva laulma panevad.

Ja muidugi Kuimetsa harrastusteatri ülesastumine on alati elevust tekitanud. Ei ole mina küll mingi objektiivne hindaja, kuid tavainimesena arvan, et nad lähevad professionaalsemaks aasta-aastalt.

Kas mitte Ülo Sild pole selles „süüdi"?

Laulude ja näitlemise vahele mahtusid ka veel tantsijad. No Sina, Tiiu, ikka suudad, tahad ja jõuad. Pealegi, omavahel öeldes, oled tütre oma jälgedesse juhtinud, ta on Sul särav ja võimekas.

Kolmanda osa nimetaksin - „Tantsuviis meelitab põrandale KÕIK".

Ja see, et Kuimetsa ja Kaiu rahvas oskab, tahab ja jaksab pidutseda, on teada juba ammu. Kui vaja, teevad seda kolm põlvkonda koos. Teile ei ole tabu, kui vanavanemad tantsivad lastelastega ühes saalis ning ühel ajal. Hakkabki lugu valmis saama, vaid tantsujuhid nimetamata.

Mulle meeldisid nii Kaiu kui ka Kuimetsa vanemaealiste tantsurühmad. Nad on väärikad, rõõmsad ning armsad. Mulle meeldisid ka uued rahvarõivad.

Ma ei tea, kas Kaiu vallal kulda on, aga Tiiu Tomei on ülekuldamist väärt. Kaiu naisrühm on oma alal juba vana tegija ja kiiduväärt on see, et Aime Luks on enda kõrvale noore õpetaja Marika kutsunud, kes samast rühmast võrsunud. Anne, Sinu haaret, oskust, tahet ja jõudu olen juba ammu imetlenud. Jutt on Anne Pokrovskist.

Kaiu segarühm on end juba aastaid tõestanud ja kehtestanud, aga Kuimetsa noorterühmal on potentsiaali. Eriti on mulle üks noormees silma hakanud, kes peaks süvaõpet saama või veel õigem oleks, kui ta läheks koreograafiat õppima. Minust on juba rääkinud ja loodan, et räägib veel minu armas Agnes. Tõestagu nende oskused oma õpetaja väärtust.

Me võime ju pikalt veel rääkida „suurtest juhtidest", kuid kui poleks Teid, armsad lauljad, tantsijad, näitlejad, siis poleks meil millestki rääkida. Suur suvi on ees, puhka, kogu jõudu, ära unusta tantsu-, laulu- ja näitekaaslasi ning sügisel võta sõber kaasa ja tule jälle.

Loodan, et olete minuga päri - ei oleks seda toredat ja vajalikku traditsiooni Kaiu vallas, kui Ülle Kiviste, Aivo Sildvee, Külliki Evisalu, Anu Rand, Kaire Strom, Ülo Sild, ja küllap veel keegi, ei toetaks, suunaks ja materiaalselt ei aitaks. Teie oskate tegijaid tänada, olge ka Teie tänatud!

Tänusõnad ka kavajuhtidele Kati Koplimäe ja Janika Kiburile, kes teevad seda tööd professionaalselt.