Hariduse kvaliteedi tõstmine

Riigigümnaasiumite loomiseks on riik juba välja töötanud ka vastava korra, milles selgelt põhjendatakse ära ka tegevuse eesmärgid. Määruse seletuskirjas on öeldud, et kuigi PISA-testi  tulemused näitavad, et põhiharidus on kõikjal Eestis heal tasemel, ei saa sama  öelda  gümnaasiumihariduse  kohta:  seda  tunnistavad  riigieksamitulemuste märgatavad  vahed  ning  ebavõrdsed  võimalused  Eesti  eri  gümnaasiumidest  kõrgkooli riigieelarvelistele  kohtadele  pääseda  -  väikeste  gümnaasiumide  lõpetajate  võimalused  on kehvemad. Gümnaasiumi õppekava rakendamine eeldab koolidelt kõrget õppekavavõimekust (õppesuundade  ja  valikainete  pakkumist)  ja  kvalifitseeritud  õpetajaid,  mida  saab  tagada teatud  arvu  õpilaste  olemasolul.  Selleks,  et  pakkuda  õpilastele  piisavalt  võimalusi  sobiva õppesuuna valikuks ning hoida tööl kvalifitseeritud õpetajaid (pakkuda neile täiskoormust ja võimalust  professionaalseks  arenguks),  peaks  gümnaasiumiastmes  olema  vähemalt  3 paralleelklassi ehk arvestuslikult 252 õpilast. Põhikooli-  ja  gümnaasiumiseaduse eelnõusse  tehti  ettepanek,  et  Eesti koolivõrgu osised oleksid  puhtad  põhikoolid  ja  gümnaasiumid. Riigil on olemas valmisolek võtta kogu keskhariduse eest suurem vastutus ning luua igasse maakonda  tugev  riigigümnaasium.  Samuti  on  valmisolek   kaasajastada  jätkusuutlike gümnaasiumide  taristu  Euroopa Liidu  tõukefondide  vahenditest  aastatel  2014 kuni 2020. 

Saue linna vajadused

Täna on selge, et Saue gümnaasium kujutab endast ühte hariduslikku tõmbekeskust Lääne-Harjumaal. Sauel antav haridus on korralik ning kool ümbruskonna õppuritele huvipakkuv. Teisalt on selged veel kaks asja: gümnaasiumi hoone ise on jäänud „alamõõduliseks" (ei vasta õppurite arvule) ning amortiseerumas, samuti ei ole piisavalt õpilasi just gümnaasiumi astmes - praegusel ajal õpib Sauel 170 gümnasisti. Viimaste aastatega on gümnasiste aga igal aastal võrreldes eelmisega vähemaks jäänud (2008 oli neid veel 200). Piisav õpilaste arv tagab aga kvalifitseeritud õpetajale tööks vajaliku koormuse ning annab võimaluse pakkuda õpilastele uue õppekava nõuetele vastavat valikuterohket gümnaasiumiharidus, sh luua uusi õppesuundi ning valikkursusi. See omakorda loob õpilastele suurema võimaluse kujundada endale individuaalne õppekava. Täna on kooli pidaja kohalik omavalitsus ehk Saue linn, kulud haridusele moodustavad Saue linna eelarvest väga korraliku protsendi (Saue Gümnaasiumi põhitegevuse kulu 2013.aastal on ligi 1,3 miljonit eurot, lisaks investeeringud hoonesse ca 2 miljonit eurot), kuid linna finantsvõimekus ei pruugi enam olla piisav, et oma kohustust koolipidajana tulevikus adekvaatselt täita - seda eriti ehitamis- ja investeerimisvõime mõttes. Termin riigigümnaasium aga tähendab, et selle uue kooli pidajaks on riik, kes võtab enda kanda ka kõik ülalpidamiskulud. Riigigümnaasiumi puhul ei ole näiteks õpilase elukohajärgsel omavalitsusel kohustust maksta koolile kohatasu. Lisaks on võimalik rajada õpilaskodu. Riigilt oleks võimalik taotleda selleks otstarbeks kuni kuus miljonit eurot väga väikese omaosalusega, lisaks jätta riigile paljud kulud, mida täna makstakse linna eelarvest. Peale gümnaasiumiklasside koondamist iseseisvasse riigigümnaasiumisse jäävad munitsipaalkooli põhikooliklassid.

Koostöö naabritega

Riik näeb taotlejatena  siin maakonnakeskuste omavalitsusüksusi (üksus, kus paikneb maavalitsus) ning vähemalt 10 000 rahvastikuregistrijärgse  elanikuga  omavalitsust,  kus  on  taotluse  esitamise  hetkeks  juba moodustatud  eraldiseisev  gümnaasium. Ministeeriumi arvates on vähemalt  10 000  elanikuga  üksus selleks  piiriks,  mille  pinnalt  võib  eeldada  gümnaasiumis  kolme  paralleelklassi  olemasolu. Statistikaameti andmetel elab Saue linnas 5985, kuid Saue vallas aga 10 181 elanikku - seega kui Saue linn iseseisvalt siin ei kvalifitseeruks, siis koostöös Saue vallaga kindlasti. Saue linnal oleks täna projekti pakkuda nii vastav maatükk, kui ka juba toimiv gümnaasium, mida edasi hakata arendama. Võimalik oleks protsessi kaasata ka näiteks Saku vald, kus samuti olemas oma gümnaasium. Nende kahe kooli gümnaasiumiastmete baasilt moodustatav kool kujutaks endast juba Eesti mastaabis täiesti arvestatavat haridustemplit.