Kohila Metsaseltsiga on Gümnaasiumil pikaajaline koostöö. Igal kevadel osaletakse Kohila Metsaseltsi toel Metsanduslikul orienteerumisvõistlusel, kust alati on saavutatud häid tulemusi ning istutatakse koos metsa. Nii ka 2012. aasta kevadel, mil just algklasside õpilased ja klassijuhatajad olid need, kes soovisid väga metsaistutustöödel osaleda.

Kahjuks see ei olnud võimalik, sest raielangile istutamine ei ole algklassiõpilastele jõukohane. Tol aastal tegid istutustöö ära vanemad õpilased.

Aga algklasside õpilaste ja õpetajate soovist metsa istutada saigi alguse mõte, et rajaks oma koolile metsa nii, et iga esimese klassi õpilane saaks ise istutada oma puu.

Ideest sirgus Kohila valla, Kohila Gümnaasiumi ja Kohila Metsaseltsi koostöös 2013. Aasta kevadel projekt „Meie kooli mets".

Projekt kujundab väärtus pädevust

Keskkonnateadlikkust tuleb kujundama hakata juba varases nooruses. Meie kooli metsa projektis osalemine annab õpilasele võimaluse tajuda ja väärtustada oma seotust loodusega; aitab mõista loodust kui terviksüsteemi, inimese ja teda ümbritseva keskkonna vastastikuseid seoseid ning inimese sõltuvust loodusressurssidest.

Esimese kooliastme õpilastele annab selline projekt võimaluse õppida läbi kogemuse ja vahetu kontakti loodusega. Noored istikud vajavad järjepidevat hooldamist ning see võimaldab kasvatada õpilastes vastutustunnet ning samas kujundada harjumust viibida puhtas looduskeskkonnas.

15. ja 22. mail Hageri algklasside maja vahetus läheduses asuval valla maatükil alustatigi Kohila Gümnaasiumi metsa istutamist. Töid juhendasid Kohila Valla vallavanem Heiki Hepner ja metsanduse spetsialist Mare Reinaas. Istutamisele eelnes väike ringkäik territooriumil.

Uuriti puid ja vaadati kopra tegutsemise jälgi. Esimese klassi õpilaste silmad särasid. Igaüks sai valida istutamiseks just temale meeldinud puukese. Sel korral istutati kuuse ja kaseistikuid.

Istutusaukude kaevamine oli vaeva nõudev aga klassijuhatajate Ülle Pihlapuu, Elerin Loo, Kaie Riidaku ja Merike Tiidruse abil ja toel said kõik ülesandega edukalt hakkama.

Praegu on istikud põlvepikkused aga eks siis saame huviga vaadata, mitmendal kooliaastal on puud õpilase pikkused ning millal nad kasvavad meil juba üle pea.

Täname häid koostööpartnereid ja läheme kõik koos sügisel puukeste eest hoolt kandma ning järgmisel kevadel juba sügisel kooli tulevate esimeste klasside õpilastega uusi puukesi istutama.