Tegemist on küll nõukogude aja kangelastega, kuid ka täna on meil vaja vabatahtlikke. Võtkem kasvõi üle-eestilised „Teeme ära!" talgud, mis on nakatanud ka palju teisi maid ja rahvaid.

Olen üsna kindel, et me kõik oleme teinud vabatahtlikku tööd, kes rohkem, kes vähem. Kindlasti on mõni meist aidanud sõbral puid teha või oma küla jaanituld korraldada. Vabatahtlik töö ongi see, kui me pakume oma aega, tööd või teadmisi oma vabast tahtest, saamata selle eest tasu.

Enamasti teeme me lihtsalt heasoovlikkusest midagi, mida saab liigitada vabatahtliku tegevuse alla, kuid lisaks sellele on olemas ka süsteemsem ja teadlikum vabatahtlik töö: osalemine talgutel, päästetöödel, hoolekogude töös, oma külaseltsi töös jne. Kuna kõiki meie teadmisi, oskusi ja ka huvisid ei tõenda diplom või tunnistus, siis pakume sauevallakatele võimaluse saada vabatahtliku passi omanikuks.

Vabatahtliku pass on dokument, mida saab soovi korral kasutada koos elulookirjeldusega tööturul või õpingutes. Samuti vabatahtlikuna tööle minnes on hea võimalus näidata, mida oled varem teinud. Iga passiomanik valib ise, millised vabatahtlikuna tehtud tööd ta laseb passi kanda, mingeid käske-keelde me kaasa ei anna. Tegelikult ongi Saue valla vabatahtliku pass pelgalt vorm - meie saame anda vaid kaaned, kuhu sisu hakkab alles tekkima ja seda sõna otseses mõttes. Pass on esialgu ilma lehtedeta, iga vabatahtlikuna tehtud töö lisab passi uue lehe.

Viimasel ajal räägitakse-kirjutatakse palju sellest, et meil on palju töötuid, eriti noorte seas, ja peamiseks takistuseks töö saamisel on just töökogemuse puudumine.

Vabatahtlikuna saadud kogemused võivad seetõttu olla tulevikus võtmetähtsusega. Idee luua Saue valla vabatahtliku pass tekkis kõigepealt seoses noortetööga ning sooviga kaasata valla noori rohkem kodukandi erinevates tegemistes, kuid tegelikult ei loe siin kasv ega kaal - iga inimese panus on oluline ning seepärast ongi meil nüüd oma valla vabatahtliku pass, mis sobib igas eas vabatahtlikule.

Kui kellelgi tekkis küsimusi vabatahtliku passi kohta või on pakkuda tööd vabatahtlikele, siis võtke julgesti ühendust kaija. velmet@sauevald.ee või telefonil 5563 4407.

Juba teadaolevad sündmused, kus vabatahtlikud oodatud on, on maakaitsepäev 23. juunil Laagris ja suvelõpupidu Vanamõisas 17. augustil.
______________________________________________
Esimene kogemus

25. mail toimus Laagri keskuses taluturg ja perepäev, kus ka meie, Saue valla noored, esimest korda ühtse grupina avalikkuse ette astusime. Jagasime õhupalle, tegime pilte ja ka filmisime. Õhupalli soovijaid oli väga palju, aga õnneks sujus kõik hästi ja igaüks, kes tahtis, sai ka palli. Fotosid kahjuks nii palju ei tehtud, kui alguses lootsime, aga siiski leidus julgeid Saue valla elanikke, kes pildile tulid. Neid pilte saab hiljem vaadata Saue valla noorte Facebooki lehelt. Loodame, et selliseid üritusi, kus saame abiks olla, tuleb veel.

Helina Liimets,
vabatahtlik Saue valla noor