Peatse Kose ja Kõue valla ühinemise taustal on viimasel ajal hakatud üha rohkem rääkima külade arengu tähtsustamisest ning ka külavanemate kohustuste ning võimaluste täpsemast määratlemisest.

Kose vallas on küll juba mitmeid aastaid toimunud külade kokkutulekud suvistel valla külade päevadel ja möödunud talvel saadi esimest korda kokku ka külade talvepäeval. Paraku on nendel kohtumistel olnud peatähelepanu võistlemisel, meelelahutusel; mõttevahetuseks pole eriti mahti jäänud.

Karla külas nii

Selle puudujäägi kõrvaldamiseks ja just külavanemate tegevuse tulemuslikumaks muutmiseks tegi Karla küla ettepaneku kokkusaamiseks, kus oleksid esindajad kõigist tulevase ühisvalla küladest. Maikuu algul saigi Karla küla uues külakojas teoks esimene suurem taoline kokkusaamine, kus lisaks külavanematele osalesid ka Kose vallavalitsuse ning volikogu juhid ning haridus- ja kultuurinõunik. Hakatuseks tehti väike ringsõit Karla külas, tutvuti ühe noore perega, kes esivanemate talus oma kodu arendavad.

Seejärel tutvustas Karla külavanem lühidalt küla kogukonna tegemisi, külale kooskäimiskohaks ehitatud püstkoja ehk külakoja rajamise asjaolusid ning külaplatsi väljaarendamist.

Raha tuleb juurde

Järgnevalt tutvustas vallavanem Kose valla küladele ja alevikele eraldatavate rahaliste vahendite jaotamise korda, mis aprillikuu volikogus määrusena vastu võeti ja alates käesolevast aastast ka käivitub.

Kui vahepealsetel masuaastatel vallapoolne otsene rahaline toetus külaliikumisele peatati, siis nüüd on tekkinud võimalus see taastada ja ka konkreetsemale alusele viia.

Nimetatud korra järgi on edaspidi küladele, kus olemas külavanem ja tegutsemas külaseltsid, tagatud vallapoolne igaaastane rahaline toetus. Toetus, mille suurus on seotud elanike arvuga külas, on mõeldud külale ühistegevuse paremaks korraldamiseks.

Veel oli jutuks külavanemate statuudi uue variandi väljatöötamine, puudutati ka igapäeva eluoluga seotud küsimusi, nagu teede olukord, info levitamise võimalused jms. Lepiti kokku, et taolised külavanemate nõupidamised muuta regulaarseteks ja et järgmine toimub juba 2. augustil Kõue rahvamajas.

Õhtu Karla külakojas lõppes aga vabas vormis vestlustega koos kringli, tee ja kohviga.