Keskuse hoones ja õuealal toimuvad aasta läbi keskkonnakasutuse ja loodusega seotud õppeprogrammid. Elulähedust lisab loodus- ja keskkonnakasutuse teemaline püsinäitus, mille üks osa tutvustab Ida-Virumaa maastikke ja kooslusi ning nende teket, teine osa keskkonnasäästlikku eluviisi.

Iisaku looduskeskuse maksumus on 458 517 eurot, millest 90% tuleb KIKi poolt Keskkonnaameti looduskeskuste võrgustiku arendamise projekti suunatud 1,38 miljonilisest Euroopa Regionaalarengu fondi toetusest. Sama projekti raames sõidab alates kevadest mööda Eestit ringi keskkonnabuss, mis teeb keskkonnahariduse andmise veelgi põnevamaks ja sisukamaks.

Kokku on KIK eraldanud Ida-Virumaa keskkonnatoetuseks 130 miljonit eurot. Tänasel Iisaku looduskeskuse avamisel osalev keskkonnaministri ning KIKi nõukogu esimehe Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on keskkonnahariduse kõrval Ida-Viru investeeringuprioriteedid veemajandus, põlevkivijäätmete prügilad, jäätmete taaskasutus ja looduskaitse.

„Ida-Virumaa on looduslikult väga kaunis maakond, kuid kahjuks on pikka aega olnud piirkonna keskkonnakoormus suur ning see on jätnud jälje. Seetõttu on Ida-Viru euroinvesteeringud keskkonnavallas Harjumaa järel Eesti suurimad: aastail 2007-2013 kokku ligi 130 miljonit," rääkis keskkonnaminister.

KIK hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist kolmeteist aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti.