Muinsuskaitseameti ja EASi turismiarenduskeskuse koostöös valmistati riikliku muinsuskaitse all olevatele kultuurimälestistele üle Eesti QRkoodiga infosildid, mis viivad nutitelefoni või tahvelarvuti vahendusel huvilise vastava objekti infoni riiklikus turismiinfoportaalis www.puhkaeestis.ee/www.visitestonia.com

Viljandi maakonnas paigaldati ainuke selline infosilt 20. mail Tarvastu mõisa Mensenkampffide hauakambri uksele.

Tarvastu Teataja palus neid sündmusi kommenteerima Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektori Anne Kivi.

"Esmakordsel paikvaatlusel tundus Tarvastu pastoraadi juures olevat keldrisse pääs, kuid asi tahab veel uurimist. Kuidas leiuga edasi toimida, sõltub huvist ja võimalustest. Kõigepealt võiks selle puhastada ja vaadata, kas ava ees on säilinud trepp. Kui võlvid on heas seisukorras, siis tuleks need konserveerida ja võib jätta avatuks peale uuringuid. Kui aga puudub huvi või võimalused uuringuteks jms, siis võib asukoha jäädvustada plaanil ning fotodel ja täita keldri sisemuse liivaga, et ajalooline ehitis säiliks.

Mensenkampffide hauakambri valisid QR-koodiga sildi asukohaks turismitöötajad. Mälestis pidi eelnevalt olema puhkaeestis.ee lehel. Infosiltide eesmärk on senisest paremini kuvada kultuurihuvilisele välis- ja siseturistile atraktiivset ja ajakohast infot objektide kohta."

Anne Kivi Muinsuskaitseametist osales ka ise QR-koodiga infosildi paigaldamisel Tarvastus. Foto: Alar Karu