Põhjus on lihtsamast lihtsam. Nii nagu vananeb inimene nii toimib ka metsa elutsükkel. Enamik Pärnu-Jaagupi ümbruse riigimetsa on juba mitukümmend aastat pea puutumata kasvanud ning kunagi tuleb teha otsus, millal hakata rajama uut metsapõlve vananenud metsa asemele. Selleks aga tuleb vana metsapõlv raiuda või eelmisest metsapõlvest alles jäänud surnud ja surevad puud ning võsa eemaldada. Igale raiesmikule jäetakse alles kindel arv säilikpuid, mis peavad jääma sellele langile alatiselt. Neid puid ei koristata ära ka siis kui tuul või torm on neid kahjustanud. Selline on kokkulepe looduskaitsjatega.

Töid tehakse selles piirkonnas korraga selleks, et viia loodusele tehtavat kahjulikku mõju miinimumini. Esialgu on küll pilt raiesmikust harjumatu, kuid juba mõne aasta pärast saab näha uue metsapõlve kasvamist ning meenutada milline mets seal kunagi kasvas. Lagendikest pool uuendatakse kuuse istutuse teel ning ülejäänud osa jääb looduslikule uuendusel või uuendatakse kasega. Peale metsaistutustöid teostatakse neil lankidel metsakultuuride ja noorendike hooldamist, mille käigus eemaldatakse puistust puude kasvu takistavad väheväärtuslikud puuliigid kuni saab öelda, et uus metsapõlv on edukalt kasvama läinud.

Pargi tee äärest raiutakse ära osaliselt võsa ning mõningad puud selleks, et oleks võimalik metsamaterjal ladustada. Peale metsamaterjali ära viimist korrastatakse ka metsamaterjali laoplatsid. Töid organiseerib ja vastutab tööde teostamise eest RMK Edela regioon. Halinga vallas asuv riigimets on RMK Vändra metskonna haldusalas ja jagatud kolme metsandiku vahel:

1. Audru, metsnik-metsakorraldaja Ahti Umbsar tel. 5050372 (piirkond Tallinn-Pärnu mnt ja P-Jaagupi Kalli mnt-st edelas);

2. Taali, metsnik-metsakorraldaja Viktor Jürgens tel. 5182944 (piirkond Tallinn- Pärnu mnt-st idas);

3. Varbla, metsnik-metsakorraldaja Kaido Kivikas tel. 5020945 (piirkond Tallinn- Pärnu mnt ja P-Jaagupi Kalli mnt-st loodes).

Vallarahvale veel teadmiseks, et alates 2013. a. märtsist on muutunud RMK-s küttepuude varumise kord riigimetsast. Kõik, kes soovivad varuda küttepuid kasvava metsana, peavad end registreerima oktoobri kuuks telefonil 6767676. Samal telefonil registreeritakse ka Teie soov osta 3 m pikkuseid küttepuid koos kohaletoomisega, mis on soodsam kui osta kasvava metsana. Omalt poolt soovitan küttepuid RMK-st ostes võtta 24 tm koorem, tuleb odavam. Kui arvate, et kogus liiga suur, siis rääkige naabriga. Võimalus on osta ka raidmeid ja kännupakke isevarumise teel. Täpsema info leiate internetist www.rmk.ee või helistades telefonil 6767676.

Veel mõni sõna olmejäätmetest. Need jäätmed on meie igapäevase elu osa. Ostes kaupa saame kaasa ka jäätmed, millest osad inimesed tahavad kohe või mõne aja pärast vabaneda. Enamik meist kogub jäätmed ja annab üle jäätmete käitlejatele. On inimesi, kes püüab jäätmetest vabaneda esimesel võimalusel. Osa inimestest on kodus viisakad, koguvad jäätmed kokku, aga siis viivad metsa või viskavad prügikoti maanteekraavi. Kas tõesti on see tulusam kui anda jäätmed jäätmekäitlejale? Metsast peab samuti need keegi kokku korjama.

Kui lähed loodusesse piknikule, seenele, marjule, jahile, tööle jne. ning võtad kaasa jäätmeid, siis ära jäta neid loodusesse vedelema. Jõudsid viia jäätmed metsa, suudad need ka metsast tagasi tuua ja lähimasse prügikasti paigutada.

Külastage ka RMK looduskeskusi ja matkaradu. Loodus on meiega ja hoiame loodust! Kohtumiseni Eestimaa kaunis metsas!