Joutsasse saabudes võttis meid vastu val­la esindus - vallavolikogu esimees Heikki Kuurne, valitsuse esimees Pekka Hytönen ja majandustegevuse juht Eero Ahola, kes andsid põhjaliku ülevaate valla tegevusest. Joutsa vallas elab üle 5000 inimese, mis suvekuudel kasvab suvitajate hulga võrra (valla territooriumil asub üle 2400 suvila). Valla pindala on 1066,48 km2. Piirkond on oma järvede ja voortega väga kau­nis. Valdade sõprussuhete algusaastaid meenutas Toivo Talangu ning Tähtvere valla tervitused andis üle Toomas Pettai. Joutsa valla tegevusest jäi silma uute ühis­kondlike hoonete ning rajatiste valmimi­ne. Ekskursiooni käigus näidati meile S-marketit, Tokmanni ja K-Supermarketit, korralikku kergejõustiku staadioni ning vastvalminud spordihalli. Viimast tutvus­tanud Heimo Latval (LC Joutsa) oli eriline põhjus uhkust tunda - uus spordihall on kohalike seas väga populaarne. Seda ka­sutavad iluvõimlejad ning saalihoki, kor­vpalli, jalgpalli ja võrkpalli jt klubid, s.h Joutsan Pommi, kelle kuulsamate liikme­tena võib nimetada Aino-Kaisa Saarineni ja Riitta-Liisa Roponeni.

Külastasime ka koolimaja, kus oli ehitu­se lõppjärgus uus gümnaasiumihoone. Kohaliku vallalehe Joutsan Seutu toi­metuses tutvustas peatoimetaja Markku Parkkonen nädalalehe ajalugu ja toimetu­se tegemisi. Ajaleht tegutseb osaühinguna ja on poliitiliselt sõltumatu. Selle iganäda­lase lugejaskonna moodustavad kohali­kud elanikud, ent lehe tellijate hulgas on ka suvitajad ja vallast välja rännanud jout­salased. Viimasena ilmunud lehenumbis oli juba teade LC Tähtvere külaskäigust. Eraettevõtetest külastasime Akva-Filter OÜ-d, kus omanik Toumo Rajala (LC Joutsa/Jousa) tutvustas kohapeal val­mistatavaid veepuhastusseadmeid. Õhtu lõpetas Joutsa klubide korraldatud õhtu­söök Huttula restoranis. Kodumajutust pakkusid meile kohalike Lions klubide liikmed. Saime kogeda väga südamlikku ja lahket vastuvõttu, kust ei puudunud korralik järveäärne saun, kesvamärjuke ja grill. Kuivõrd tegu oli juba vanade heade sõprade taaskohtumisega, möödus õhtu märkamatult varaste hommikutundideni.

Järgmisel hommikul kohtusid klubiliik­med Tammijärvel töölismuuseumi hoo­vil, kus LC Luhanka liige Arto Huuskola rääkis 1700. aastal sulaste tarbeks rajatud hoonetekompleksist, selle asukate eluolust ja muuseumieksponaatidest. Edasi suun­dusime 120 aasta vanusesse Luhanka ki­rikusse, kus kohaliku piirkonna hingelt Heikki Kiviniemilt saime teada, et 1893. aastal rajatud (arhitekt J.Stenbäck) puuki­rik tegutseb vaid suvekuudel, kuna kirikus puudub elekter ja soovitakse säilitada kiri­ku algupärasust. Lisaks teenistuste ja tra­ditsiooniliste talituste pidamisele on kirik populaarne abiellujate ja kontserdikorral­dajate seas võrratu kõlakoja ning 18-vile­lise oreli tõttu.

Luhanka suvekirikust suundusime koha­likku seltsimajja, kus tegutseb ka algkool 18 lapsele. Kooli ruumid olid väga hu­based ja väikese kööginurgaga seltsima­jas on kohalikel võimalik koguneda nii pidustusi kui ka väiksemaid leinatalitusi pidama.

Meie külaskäigu lõpetas ühislõuna LC Luhankaga nende kogunemiskohas Immo ja Aino Mönkölä talus, kus igapäevaselt tegeletakse marjakasvatuse ning turismi­talu teenuste pakkumisega. Meile korral­dati traditsiooniline soome pidusöök, mis oli väga maitsev. Kohtumise lõpetasid LC Luhanka presidendi Pertti Seimola ning LC Tähtvere klubi presidendi Ülli Pettai tänusõnad ning ühispildistamine.