Üheks markantsemaks näiteks on Tsitre külas Rannaääre, Sauemäe, Mareena ja Märdi kinnistute detailplaneeringu menetlemine, mis sai alguse aastal 2000! Tõepoolest, seda planeeringut on menetletud 13 aastat, aga lõppu pole näha.

Nimetatud detailplaneering algatati Kuusalu Vallavolikogu poolt 25.10.2000.a ning omanikele anti õigus detailplaneeringu koostamiseks ning finantseerimiseks. Aasta hiljem otsustas aga Kuusalu vallavalitsus kasutada Mareena kinnistule ostueesõigust, tuues ühe põhjendusena rannaküla arendamise ja uute teede rajamise. Vallavalitsuse otsuse vaidlustasid aga kinnistud omandanud Ingrid Siimann ja Eva Ottas ning 10. mai 2002. a otsusega Tallinna Halduskohus tühistas Kuusalu vallavolikogu otsuse Mareena kinnistu ostueesõiguse kasutamise kohta.

Ja nüüd juba asja kurvem ja kummalisem pool. Selle asemel, et kõigi asjaosalistega ja külakogukonnaga laua taha istuda ja leida kõiki osapooli rahuldav kompromiss, asub Kuusalu vallavalitsus aktiivselt toimetama üksnes uute arendajate huvides. Ma ei taha uskuda, et sellise tegutsemise põhjuseks on pikkade aastate jooksul olnud 12. juunil 2002. a Kalmer Märtsoni ja Ingrid Siimanni vahel sõlmitud kokkulepe seoses haldusasjas nr.3-189/2002 tehtud otsusega. Kuid tänane tõde on see, et Kuusalu vallajuhid pingutavad kõigest väest, et arendajate detailplaneering läbi suruda ja küla kogukond võitleb visalt parema elukeskkonna säilitamise nimel.

Täna, aastal 2013 kui on läbi käidud kõik kohtuastmed ja riigiametid Õiguskantslerini välja, algatatud detailplaneeringut ikka MENETLETAKSE. Kaua võib!?