21. mail kogunesid kandideerijad Vaivara seltsimajja, et läbida konkursi vestlus- ja meeskonnatöö voor. Vestluse käigus uuriti ka õppeedukuse ja käitumise kohta, sest üheks tingimuseks oli, et nendega ei tohiks probleeme olla.

Kui komisjon oli lühidalt kõigiga vestelnud, jaguneti loosi teel meeskondadesse. Gruppides tuli täita mitmeid vahvaid ülesandeid. Esimesena oli grupiga ühiselt joonistada pilt sellest, kuidas nad õpilasmalevas töötavad. Sealjuures sai igaüks valida endale ainult ühe värvi, mida kasutada. Järgmisena vaadati kahte videod, kus üks noormees oli tulnud tööintervjuule ja tegi selle käigus mitmeid vigu, mis tuli siis üles leida. Küllap analüüsiti videote jälgimisel ka enda käitumist äsja lõppenud intervjuul. Viimaseks anti gruppidele kätte situatsioon, sellest kuidas rühm läheb mere äärde ujuma ja Vasja hakkab vees lollitama nagu ta hakkaks uppuma, mille peale kasvataja kutsub kohale päästeameti töötajad, sest ta ei teadnud, et poiss lollitab. Kõik osalejad olid nõus, et Vasja käitumine oli lubamatu ja selliste asjadega nalja ei tehta. Komisjon jälgis peamiselt seda, kes grupitöös aktiivselt kaasa lööb või hoopis looderdab või teisi segab.

Komisjoni kuulusid Triin Tarendi, Kai Kiiver, Anne Terner-Boiko ja Marina Kurilenko. Peale ürituse lõppu, lapsed olid koju sõitnud, istusid nemad maha ja hakkasid punktitabelit arvestama. Tuleb mainida, et kõige suuremateks komistuskivideks said kandideerijatele õigeaegne dokumentide ja logo esitamine. Oluliseks mõjutajaks oli ka käitumine ja õppeedukus. Õpilasmaleva nimekiri on avalikustatud valla koduleheküljel ja Vaivara valla noorte facebooki grupis.

Parimate logode autorid ja noored, kes pääsesid malevasse maksimumpunktidega said auhinnaks reisi Konju Mõisa tallu, et tutvuda farmielu ja seal elavate põnevate loomadega. Esmalt said noored näha, kuidas tänapäeval lüpstakse kitsi ja lehmi. Kindlasti oli ekskursiooni parimaks osaks võimalus oma käega katsuda loomi, keda igapäevaselt võib-olla ei kohtagi. Vasikad, kitsetalled, hobused ja ka kassikesed olid valmis kõigile seda võimalust pakkuma. Kahjuks olid meie jaoks eksootilised alpakad natuke tagasihoidlikud ja seetõttu tuli neid kaugemalt imetleda.

Alutaguse Õpilasmalev 2013 avatakse kõikide osalevate valdade juhtide poolt 1. juulil kell 14.30 Jõhvis. Lisaks on kavas rongkäik, malevlaste ristimine ja vande andmine, ühislaulu laulmine ja logokonkursi auhinna üleandmine.

Projekti toetavad Vaivara Vallavalitsus, PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.

Alutaguse ÕM 2013 Vaivara rühma nimel Triin Tarendi