Projekti vahendusel on meie õpetajad ja õpilased juba osalenud projektikohtumistel Suurbritannias ja Türgis. Selle aasta 22.-25. maini oli meie kord olla võõrustajaks.

Kohtumine algas neljapäeval piduliku koosolekuga, kus vahetati tervitusi ja kingitusi. 9. klassi õpilased Kevin Sammalkivi ja Rein Linroos olid ette valmistanud meie kooli tutvustava esitluse ning nende ettekande järel viisid 8. klassi õpilased Raili Soggar ja Gerli Olesk läbi väikese eesti keele tunni, mis oli nii populaarne, et tüdrukud pidid selle ka teist korda ette kandma.

Järgnes ringkäik koolis ning külastati põgusalt ka tunde Meie külalistele avaldasid kõige rohkem muljet kunstitööd koolimaja seintel ning ka algklasside õpilaste aktiivne suhtlemine, suuremad olid pisut häbelikud. Külastasime ka raamatukogu, noortekeskust ja lasteaeda. Seejärel jagunes grupp kaheks - õpilased (4 Türgist, 2 Itaaliast ja 3 Poolast) võtsid osa õpetaja Katrin Valdma poolt läbi viidud õuesõppe tunnist, kus teemaks oli looduslikest materjalidest piltide tegemine.

Õpetaja Katrinit abistasid Reena Kurvits (5. klass), Raili Soggar, Gerli Olesk (8. klass) ning Diana Tens ja Anna-Maria Leitu (9. klass). Iga kool oli ette valmistanud ka oma riigile omase mängu või tegevuse, nii et see rahvusvaheline koolitund lõppes noortekas Türgi tantsu vihtudes. Pärast lõunasööki õpetas õpetaja Kersti Lillo kunstikeldris, kuidas teha liivatrükki, valminud tööd said õpilased koju kaasa võtta.

Samal ajal arutasid õpetajad selle üle, kuidas on projekti eesmärgid täitunud, ning otsustati, milline peaks olema järgmise projektiaasta tegevus. Õpetaja Anne-Liis Timmermann andis ülevaate, millist abi saavad Vastse-Kuustes hariduslike erivajadustega õpilased.

Õhtul käisime ekskursioonil Maanteemuuseumis. Tutipäev oli sellel aastal eriline, sest traditsioonilisele viimasele koolikella aktusele lisandusid sellel reedel Comeniuse külaliste esitlused oma koolidest ja hobidest. Inglased näitasid tempokat videopäevikut oma koolist ja Itaalia poisid rääkisid loomulikult jalgpallist.

Kõige enam avaldasid aga muljet Türgi õpilased, kes laulsid eesti keeles Ott Leplandi laulu "Kuula" ning saatsid seda klaveril ja kitarril. Ovatsioonid olid meeletud! Hiljem ütles laulu esitanud türgi poiss Emir, et eesti keele hääldus on suhteliselt lihtne ja sõnad jäid ruttu pähe. Tehke järele!

Vastse-Kuuste Kool lõpetas aktuse filmiga "Lapsesuu Euroopast", kus algklasside õpilased rääkisid, mida nad teavad Itaaliast, Türgist, Poolast ja Hispaaniast.

Meie õpilaste siirus meeldis külalistele väga ning nad lubasid meie filmi kindlasti ka oma koolides näidata. Aktuse lõppedes andsime külalistele üle kingitused, milleks olid õpetajate Piia Libliku, Monika Pillmani ja Kersti Lillo juhendamised õpilaste poolt valmistatud rahvuslikud meened.

Lõuna veetsime Maarja külas, kus osalesime savitöökojas ja tegime ringkäigu küla territooriumil. Seejärel suundusime Taevaskotta, kus giidideks olid Vastse-Kuuste Kooli õpilased: Anna-Maria Leitu, Rein Linroos (9. klass), Raili Soggar, Gerli Olesk, Keven Kalle ja Omar Jaar (8. klass). Pole just kerge esineda võõrkeeles 22 välismaalase ees ja panna ennast kuulama, kuid meie õpilased said oma uue tööga suurepäraselt hakkama ning kindlasti oli see neile heaks kogemuseks! Külalisi omakorda hämmastas, kui roheline on meie loodus ning rahulik keskkond, kus me elame. Tõsi, seda rahu kippusid rikkuma sääsed, kes olid just selle nädalavahetuse oma invasiooniks valinud. Türgi ja Itaalia õpilased lubasid kujundada uue Comeniuse logo koos moskiitoga!

Laupäeval kogunesime Tartus, ilm oli küll vihmane, aga sellest ei lasknud keegi end eriti häirida ning kohustuslikud vaatamisväärsused said läbi käidud. Õhtul tulid külalised ka Vastse-Kuuste laulu- ja tantsupeole, kus neil oli suur rõõm näha oma lemmikuid 1.-3. klasside õpilasi rahvatantsu esitamas.

Pühapäeval tutvusid comeniuslased Setumaaga. Värskas toimus laat, kus muuhulgas oli võimalus krõbistada kuivatatud peipsi tinti ja juua peale kalja. Itaalia poisid Giuseppe ja Matteo proovisid kõik need hõrgutised julgelt ära ja tundus, et neile täitsa meeldis. Mäletan, et kui meie kooli õpilased Comeniusega Türgis olid, siis kaheksajala söömisega küll nii libedalt ei läinud.

Õhtul oligi aeg hüvasti jätta ning vahetada viimaseid muljeid ja tänusõnu. Järgmine projektikohtumine toimub novembris Hispaanias Madridis. Selle kohtumise teemaks saab olema kogumiku valmistamine õpilaste poolt kirjutatud lugudest, seniks suheldakse Skype'i ja Facebooki vahendusel ning vahetatakse ohtralt kirju.