Kirbukas osutus loodetust populaarsemaks - müüjaid registreerus üle 20 ja ostjaidki jagus. Oma osa mängis suurepärane ilm. Enamik müüjaid olid kohalikud elanikud, aga tuldi ka väljastpoolt valda lihtsalt reklaami peale - infot jagasime peamiselt Facebookis, aga ülal olid ka kuulutused poeseintel ja teadetetahvlitel.

Riietest raamatuteni

Kõige rohkem pakuti riideid, aga ka jalanõusid, mänguasju, ehteid, raamatuid, plaate, kodukraami. Suurt rõõmu turulistele valmistas kohvi ja suhkruvati müüja, samuti olid väga lahedad väikesed tüdrukud, kes omatehtud pirukatega äritsesid ning üks vahva kohalik mees, kes improviseeritud akordionikontserti andis.

Kirbuka algseks ideeks oli kevadine suurpuhastus kodus ja sai välja hõigatud, et müüma võib tulla kõike endale kuuluvat või ise valmistatut. Poola dressipükstega äritsejaid müüma ei lubanud, kuna meie mõte ei olnud niivõrd kellegi majandustegevusele kaasa aidata, vaid pakkuda just võimalust osta-müüja-vahetada juba kasutuses olevaid asju.

Kirbuka lõppedes oli võimalik müümata jäänud kaup jätta annetuskasti, mis anti üle valla sotsiaaltöötajale, et aidata abivajajaid.

Esialgu oli meil plaan teha vaid üks turupäev, kuid kuna kirbukas kukkus välja vahva ja oleme inimestelt saanud ainult positiivset tagasisidet, siis teeme kindlasti korra veel - juuli alguses. Sügis ei ole enam mägede taga, algamas on kool ja jahedamad ilmad. Miks mitte tulla ja osta kirbukalt endale juba aegsasti talveks suusad, selle asemel et linnas nende eest kümme korda suurem summa välja käia.

Positiivne taaskasutus

Taaskasutusega seostub esmalt sõna "mõistlik", kuna suur osa ostudest on võimalik teha nö teise ringi kauplustes või kirbuturgudel. Oleme ise võrdlemisi kogenud kaltsukaostlejad ja kirbuturgudel osalejad - nii ostjate kui müüjatena ja oma kogemuse põhjal saab öelda, et kirbukatelt on võimalik leida praktiliselt kõike ja ülimalt soodsate hindadega. Õnneks hakkab taaskasutusele ka ühiskonnas laiemalt positiivne kuvand tekkima ning ka nn rikkad ja kuulsad inimesed räägivad avalikult, kuidas nad ühe või teise eseme on kaltsukast 20 sendiga soetanud.

Loomulikult on ka neid inimesi, kes iial ühtegi asja kasutatult ei osta ning peavad kogu kirbukamajandust hullunud ökoinimeste või vaeste pärusmaaks, aga see arvamus on siiski vähemuses.

Oleks hea, kui ka meie vallas inimesed taaskasutust hindaksid, eriti arvestades, et meil kohapeal ei ole olmekaupade müüjaid palju ja seega tuleb oste tegema sõita lähiümbruse linnadesse. Seega lisandub kauba enda hinnale veel transpordi- ja ajakulu.  Paljud kohalikud kardavad väikesele kohale omaselt, et kuidas ma ostan selle naabri Mari käest tema vana seeliku, pärast terve küla räägib. Sellest valehäbist saab aegamööda üle, esialgu võib tulla niisama vaatama ja kui juba melu keskel olla, siis veendutakse, et ei ole seal ei kiibitsejaid, sosistajaid ega inimesi, kes arvet peaks, kes mida kuskilt ostab või vaatab.

Evelyn Tammaru, Kasepere küla
Triin Kaoküla, Padise küla
Külli Tammur, Karilepa küla

Vald toetab abivajajaid taaskasutusasjadega

Vallamaja teise korruse kabinetis on lademes kasutatud riideid, teises ruumis leiab vankreid ja turvatoole. Suuremat ladu pole küll võimalik hallata, aga alati tasub pakkuda üle jäävaid asju, lausub sotsiaalnõunik Reet Velberg. Abivajajaid on vallas piisavalt ning tegelikult võiks uue asja ostmise asemel taaskasutusele mõelda ka majanduslikult paremal järjel olevad elanikud.

„See tuba on kõigile avatud," kinnitab Velberg. „Minu sõnum on see, et laste asjad, mis maksavad uuena palju raha, on siin üldiselt olemas. Siit leiab täiesti ilusaid asju." Kõige hinnatumad asjad hädalisele on tema sõnul laste jalatsid, samuti on vajaka tavalisest suuremat mõõtu riietest ning tavalistest puuvillastest dressipükstest. Nagu igas taaskasutuskeskuses on siingi tingimuseks see, et kokku kogutavad asjad peavad olema puhtad ja kasutatavad.

Lisaks riietele liigub teisele kasutusringile ka näiteks mööblit. Velbergi sõnul toimub mööbli osas pakkumise ja nõudluse suhe. „Korjame  infot ja omakorda edastame seda. Suvel on remondid ning jääb asju üle ja kindlasti teistel jälle katmata vajadusi. Praegu näiteks on kolme riidekapi ja ühe madala kapi tellimus," lisab ta. Samuti on oleks eakatele vaja voodeid või kušette. „Alati tasub rääkida, kui on midagi pakkuda. Samuti võib kuulutada nii poeseintel kui ka valla lehes."

Taaskasutusasjad on üheks valdkonnaks, kus vald saab abivajajaid aidata. Lisaks makstakse vajadusepõhist rahalist toetust (eelduseks abivajaja pöördumine) ning kolmandaks valdkonnaks on toiduabi, mis tuleb Punase Risti kaudu ning mille uus saadetis on peagi saabumas. Praegu makstakse Padise vallas toetust 21 perele, kus kasvab kokku 65 last.

Andres Kärssin