Nüüd ehitus käib. Kuigi vahepeal oli arutlusel ka võimalus, et juurdeehitus tehakse koolimaja peale, ehitatakse neli uut klassiruumi nüüd siiski koolimaja staadioni-poolsesse külge. "See variant osutus ehituslikult ja rahaliselt kõige otstarbekamaks," selgitab Rebane. "Pealeehitamine oleks ikka väga kalliks läinud."

Selge on see, et koolimaja suuremaks ehitamine ei saa olla ajutine lahendus. Seetõttu oli vallal vaja otsustada, kas teha juurdeehitus suurem, sest paar järgmist aastat kasvab õpilaste arv kiiresti, või mõelda kaugema tuleviku peale, 5-6 aasta taha.

Otsustati viimase variandi kasuks. "Järgmise paari aasta peale mõeldes oleks tegelikult vaja juurde kaheksat klassiruumi," ütleb Rebane. "5-6 aasta pärast on see neli klassiruumi aga optimaalne, nii et vaatasime tulevikku."

Kitsas on ikka

Sügisel saab seetõttu olema ikkagi väheke kitsas, möönab kooli direktor. Oluline muutus on, et nüüd mahuvad kõik lapsed ühes vahetuses koolis käima. Kahes vahetuses oleks ruumi küll rohkem, kuid see tekitab ebamugavusi nii lastele kui lapsevanematele.

"Juurdeehitis oli juba selle pärast hädavajalik, et muidu oleks pidanud mitu vanuseastet pikaks ajaks viima teise vahetusse," selgitab Rebane. "Lastel on aga lisaks sporditrennid, huvikoolid." Ta toob näiteks, et kui 4. klass oli aasta teises vahetuses, kannatas kõvasti laste huvitegevus.

Perspektiivis kasvab kooliõpilaste arv Kiilis tuntavalt veel kolm aastat. Eelmisel aastal lisandus kooli 100 õpilast, saabuval sügisel tuleb juurde 86 last. Paari aasta pärast langeb esimesse klassi tulijate arv 60 peale ning siis kaob ka ruumiprobleem.

Ehitus venib

Üks mure on siiski veel. Nüüdseks on selge, et 1. septembriks juurdeehitis valmis ei saa. Nagu ehitamisel ikka, ilmneb probleeme, mida keegi ei osanud ette näha. Ilmus välja kaabel, millest keegi ei teadnud, vaidlustati riigihange ning detailplaneering võttis kauem aega, kui arvati.

"Esimesel õppeveerandil töötame seetõttu ikkagi kahes vahetuses," ütleb Rebane. "Teisel õppeveerandil loksub asi paika." Ehitajad on lubanud, et oktoobriks on neli uut klassiruumi õppetööks valmis. Need neli uut klassi kahel korrusel saavad olema algklasside päralt.

Kooli direktor kiidab ka Kiili vallavalitsust, sest juurdeehitus tehakse täielikult valla raha eest. Laenu ei saa vald piirangute tõttu võtta. "See on meeldiv, et vald on hingamise tagasi saanud ja investeermisvõimekus taastunud," lisab Rebane.

_____________________________________
Gümnaasiumi juurdeehitis
Ehitus algas 1. mail, lõppeb selle aasta oktoobris.
Juurdeehitise maksumus on 262 416 eurot, ehitamist rahastab Kiili vald.
Koolile ehitatakse juurde staadionipoolsesse külge kahele korrusele neli klassiruumi.
Uued klassiruumid jäävad algklasside käsutusse.
Ehitab Ehitus5Eco.