Kindlasti on kõige huvitavam, kuidas nägid meie valla noorsootööd välishindajad, kes tulid Pai-dest, Tartust, Viljandist ja Pärnust ehk siis suurtest omavalitsustest. Järgnevalt nende poolt välja toodud kolm Koigi valla   noorsootöö tugevust:

1) Noorsootöö on prioriteet vallas ja arengukavas on noored läbiva teemana (ka teiste valdkondade all). Noorsootööspetsialist on tööl (osa koormusega) valla juures ja sama töötaja on ka noortekeskuses - mis annab tunnistust, et noorte vajadused on teada valla tasemel. Vallalehes on olemas noorte rubriigid ja info noori puudutavate tegevuste ja tunnustamise kohta 2) On olemas suhteliselt rikkalik huvitegevuste valik 3) Aktiivsed inimesed ehk "Sädeinimesed" (külakeskuste juures). Tehakse MoNo - külaseltside tasemel. Kaasaegsed meetodid (mono ja pőlvkondade integreerimine). NB! Hoidke neid häid asju ja inimesi, kes teil neid asju teevad.

Arendusvajadusi nägid välishindajad järgnevalt: Noorsootööspetsialisti ametikoht on ainult 0,6 kohta ning see vajab kindlasti suurendamist täiskohani. Vaja on koostada noorsootöö tegevuskava, kus on välja toodud vastutavad osapooled (noortekeskus, kool, külaseltsid, õpilasesindus jm). Probleemide ennetamiseks tugivõrgustiku loomine ehk lisaks logopeedile on koolis vaja juurde luua sotsiaalpedagoogi ja psühholoogi ametikohad. Noorte info- ja karjääri nõustamise teenuse kättesaadavuse parandamine. Noorte ettevõtlikkust toetavate projektidega ühinemine (nagu näiteks ettevõtlik kool).

17.06.2013.a toimus Koigi valla noorsootöö kvaliteedi hindamismeeskonna viimane koosolek, kus kinnitati, vastavalt läbi viidud sise- ja välishindamisele, parendustegevuste kava.