Jaanisimman toimus Prandis juba 21. juunil. Silma paistis see suurejoonelise korralduse ja huvitavate tegevustega. Oli mängu, tantsu ja võistlusi.

Kes  jaanisimmanile ei jõudnud, võis osa saada järgmisel õhtul Koigis toimuvast jaanipeost. Seekord oli Koigi pidu kolinud mõistagusele haljasalale. Lavana sai edukalt kasutada mõisatreppi ja tantsuplatski samas olemas. Muru oli aga paras koht igasuguste põnevate mängude ja võistluste tarvis.

Koigi peo soojendas aga sisse juba päeval alanud grillivõistlus, mis kestis peo alguseni. Grillijatel tuli läbida ribi- ja fantaasiafoor. Kohad jagas žürii nii: ribivooru 1.koht võistkond Reformikad 127 punkti, 2.koht võistkond Ehee 120 punkti, 3.koht võistkond Nimetud 119 punkti.

Jaanipäev Koigis

Fantaasiavooru 1.koht võistkond Ehee 192 punkti, 2.koht võistkond Nimetud 173 punkti, 3.koht võistkond Reformikad 166 punkti.

Eripreemia atraktiivseima esitluse eest võistkond Nimetud 50 punkti, võistkond Ehee 44 punkti, võistkond Reformikad 36 punkti.

Üldarvestuses 1.koht võistkond Ehee 312 punkti, 2.koht võistkond Reformikad 293 punkti, 3.koht võistkond Nimetud 292 punkti.

Kena idee käis välja üks piduline, et järgmisel aastal võiks samas korraldada mõisastiilis peo, sest koht on selleks igati sobiv.

 Samal ajal Koigiga sai alguse ka Päinurme pargis läbiviidav omane ja kodune jaanik. Võisteldi õllekasti hoidmises, veeti köit, tantsiti ja nauditi sooja suveõhtut.

Mis üllatas ja mis häiris?

Päinurme oli laste ja     noorte rõõmuks kohale toodud rodeohärg, mis pakkus elevust kogu õhtuks. Mőned proovisid härja krutskitele vastu panna isegi mitu korda. Tegevus toimus rahvamaja esisel platsil, kuhu oli koondatud kogu tegevus, mis oli kogu aeg jälgitav. Rahvas läks kaasa ja oli aktiivne.

Koigis seevastu oli olemine killustatud. Pood oli küll videvikuni  avatud, aga peoplatsilt ärakäimine vőis  pidutseja mõnest heast  ilma jätta. Hiljem suure tule süütamine tiigi ääres viis taas seltskonna laiali. Traditsiooniliselt süütasid lõkke äsjased koolilőpetajad, kes on pärit  Koigi vallast.

Võistlused juba hämaras läksid aga igati korda, rahvas oli juba peomeeleolus.

Prandis, nagu teistelegi pidudele jőudis rahvas avatust hiljem. Aga nagu kell kukkus alustati kaerajaani sammude seadmisega. Siis oli plats alles päris hőre. Lava täitus küll tantsijatega, aga kui mängima ja vőistlema hakati, nappis osavőtjaid ning neid pidi lavale lausa lunima, huvilisi lihtsalt polnud. See venitas peo kulgu.

Prandi jaanisimman

Hämaras süüdatud tuledes peoplats oli aga südantsoojendav ja tõstis meeleolu. Inimeste hulgalt ületas Prandi Koigit ja Päinurmet kolmekordselt ja pääse oli tasuline.

Kõikjal kõlas kena eestikeelne muusika, löödi tantsu, võisteldi, söök-jook oli olemas ning soe ja kuiv õhtu lasksid jaaniõhtust võtta viimast.